Dieta ketogenică

Publicat pe 29.09.2021 la 16:50 Actualizat pe 29.09.2021 la 16:55

Dieta ketogenică este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în grăsimi, care oferă multe beneficii pentru sănătate. Multe studii arată că acest tip de dietă te poate ajuta să pierzi în greutate și să îți îmbunătățești sănătatea.

O dietă ketogenică este o modalitate eficientă de a pierde în greutate și de a scădea factorii de risc pentru boli

Shutterstock

Dieta ketogenică este o dietă foarte scăzută în carbohidrați, bogată în grăsimi, care seamănă foarte mult cu dieta Atkins și dietele cu conținut scăzut de carbohidrați. Aceasta implică reducerea drastică a aportului de carbohidrați și înlocuirea lor cu grăsimi sănătoase. Această reducere a carbohidraților pune corpul într-o stare metabolică numită cetoză. Când se întâmplă acest lucru, corpul tău devine incredibil de eficient în arderea grăsimilor.

Există mai multe versiuni ale dietei ketogene

Dieta ketogenică standard (SKD): Aceasta este o dietă foarte scăzută în carbohidrați, proteine moderate și bogată în grăsimi. Conține de obicei 70% grăsimi, 20% proteine și doar 10% carbohidrați.

Dieta ciclică ketogenică (CKD): Această dietă implică perioade de alimentare cu carbohidrați mai mulți, cum ar fi 5 zile ketogenice urmate de 2 zile cu conținut ridicat de carbohidrați.

Dieta ketogenică vizată (TKD): Această dietă îți permite să adaugi carbohidrați în timpul antrenamentelor.

Dieta ketogenică bogată în proteine: Aceasta este similară cu o dietă ketogenică standard, dar include mai multe proteine. Raportul este adesea de 60% grăsimi, 35% proteine și 5% carbohidrați.

Cu toate acestea, doar dietele ketogenice standard și bogate în proteine au fost studiate pe larg. Dietele cetogene ciclice sau țintite sunt metode mai avansate și utilizate în primul rând de sportivi.

Ce este cetoza?

Cetoza este o stare metabolică în care corpul tău folosește grăsime pentru a avea energie în loc de carbohidrați. Apare atunci când reduci semnificativ consumul de carbohidrați, limitând aportul de glucoză al organismului, care este principala sursă de energie pentru celule. Urmarea unei diete ketogenice este cel mai eficient mod de a intra în cetoză. În general, aceasta implică limitarea consumului de carbohidrați la aproximativ 20 până la 50 de grame pe zi și înlocuirea cu grăsimi, cum ar fi cele din carne, pește, ouă, nuci și uleiuri sănătoase.

De asemenea, este important să moderezi consumul de proteine. Acest lucru se datorează faptului că proteinele pot fi transformate în glucoză dacă sunt consumate în cantități mari, ceea ce poate încetini tranziția spre cetoză. Aplicarea criteriilor postului intermitent te poate ajuta, de asemenea, să intri mai rapid în cetoză. Există multe forme diferite de post intermitent, dar cea mai comună metodă implică limitarea consumului de alimente la aproximativ 8 ore pe zi și post pentru restul de 16 ore.

Dietele ketogenice te pot ajuta să slăbești. O dietă ketogenică este o modalitate eficientă de a pierde în greutate și de a scădea factorii de risc pentru boli. Cercetările arată că dieta ketogenică poate fi la fel de eficientă pentru scăderea în greutate ca o dietă cu conținut scăzut de grăsimi.

Beneficii ale dietei ketogene pentru organism

Dieta ketogenică a apărut de fapt ca instrument pentru tratarea bolilor neurologice, cum ar fi epilepsia. Studiile au arătat de-a lungul timpului că dieta poate avea beneficii pentru mai multe boli.

Boli de inimă. Dieta ketogenică poate ajuta la îmbunătățirea factorilor de risc, cum ar fi grăsimea corporală, nivelul de colesterol HDL (bun), tensiunea arterială și zahărul din sânge.

Cancer. Dieta este în prezent explorată ca un tratament suplimentar pentru cancer, deoarece poate ajuta la încetinirea creșterii tumorii.

Boala Alzheimer. Dieta ceto poate ajuta la reducerea simptomelor bolii Alzheimer și la încetinirea progresiei acesteia.

Epilepsia. Cercetările au arătat că dieta ketogenică poate ajuta la reducerea semnificativă a convulsiilor la copiii epileptici.

Sindromul ovarului polichistic. Dieta ketogenică poate ajuta la reducerea nivelului de insulină, care poate juca un rol cheie în sindromul ovarului polichistic.

Alimente de evitat în dieta ketogenică

Alimente recomandate în dieta ketogenică

Pentru a avea o evidență clară a ceea ce consumi, cel mai bine este să comanzi mâncarea din aplicația eatZZ. Restaurantele înscrise pe eatZZ sunt transparente cu clienții și le oferă toate detaliile despre preparatele pe care le au în meniu.

Toate restaurantele din aplicația eatZZ sunt #unulpentrualtul, dar cea mai mare preocupare a lor este față de clienții care le trec pragul zi de zi sau le comandă mâncarea. Niciodată nu a fost atât de simplu şi rapid să îţi comanzi mâncarea preferată. Pe www.eatzz.ro găsești tot ceea ce poftești: de la mâncare tradiţională românească până la mâncare chinezească.

Descarcă aplicația și poți comanda oricând, de oriunde. Restaurantele din aplicația eatZZ au meniuri ușor de accesat, numai bune de vizionat.

În articolul

Dieta ketogenică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2025. Berbecii trebuie să își reorganizeze viața. Află ce se întâmplă cu viața ta
observatornews.ro
"În România, oamenii sunt foarte supăraţi". Furtul tezaurului dacic, dezbătut la televizor în Olanda, la oră de maximă audienţă
a1.ro
Nadd Hu, rupe tăcerea despre relația cu Mario Fresh: „Trebuie să vă fac o mărturisire”. Prima reacție a artistului
HelloTaste.ro
Chec cu ciocolată și alune, pentru răsfățul de zi cu zi
Catine
Mercur retrograd 2025: Cum ne afectează și ce putem face pentru a ne pregăti
useit.ro
Microsoft ar putea cumpăra TikTok, susține Donald Trump. Cât ar costa aplicația
as.ro
Cât de frumoasă este soția lui Mirel Rădoi. Viviana este înconjurată de lux și are apariții de sute de mii de euro
MediCOOL
Persoanele care intră mai târziu în faza de somn REM pot avea un risc mai ridicat de demență. Ce se întâmplă dacă durează mai mult până începi să visezi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
DeParinti
Cum să eviți oboseala și stresul ca părinte iarna aceasta
MediCOOL
Mulți români nu știu că le poate pune sănătatea în pericol. Produsul considerat bun, dar care conține metale grele
HelloTaste
Coloranți alimentari preparați în casă. Rețete simple pentru cele mai utilizate culori
x