Dieta ketogenică

Publicat pe 29.09.2021 la 16:50 Actualizat pe 29.09.2021 la 16:55

Dieta ketogenică este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în grăsimi, care oferă multe beneficii pentru sănătate. Multe studii arată că acest tip de dietă te poate ajuta să pierzi în greutate și să îți îmbunătățești sănătatea.

O dietă ketogenică este o modalitate eficientă de a pierde în greutate și de a scădea factorii de risc pentru boli

Shutterstock

Dieta ketogenică este o dietă foarte scăzută în carbohidrați, bogată în grăsimi, care seamănă foarte mult cu dieta Atkins și dietele cu conținut scăzut de carbohidrați. Aceasta implică reducerea drastică a aportului de carbohidrați și înlocuirea lor cu grăsimi sănătoase. Această reducere a carbohidraților pune corpul într-o stare metabolică numită cetoză. Când se întâmplă acest lucru, corpul tău devine incredibil de eficient în arderea grăsimilor.

Există mai multe versiuni ale dietei ketogene

Dieta ketogenică standard (SKD): Aceasta este o dietă foarte scăzută în carbohidrați, proteine moderate și bogată în grăsimi. Conține de obicei 70% grăsimi, 20% proteine și doar 10% carbohidrați.

Dieta ciclică ketogenică (CKD): Această dietă implică perioade de alimentare cu carbohidrați mai mulți, cum ar fi 5 zile ketogenice urmate de 2 zile cu conținut ridicat de carbohidrați.

Dieta ketogenică vizată (TKD): Această dietă îți permite să adaugi carbohidrați în timpul antrenamentelor.

Dieta ketogenică bogată în proteine: Aceasta este similară cu o dietă ketogenică standard, dar include mai multe proteine. Raportul este adesea de 60% grăsimi, 35% proteine și 5% carbohidrați.

Cu toate acestea, doar dietele ketogenice standard și bogate în proteine au fost studiate pe larg. Dietele cetogene ciclice sau țintite sunt metode mai avansate și utilizate în primul rând de sportivi.

Ce este cetoza?

Cetoza este o stare metabolică în care corpul tău folosește grăsime pentru a avea energie în loc de carbohidrați. Apare atunci când reduci semnificativ consumul de carbohidrați, limitând aportul de glucoză al organismului, care este principala sursă de energie pentru celule. Urmarea unei diete ketogenice este cel mai eficient mod de a intra în cetoză. În general, aceasta implică limitarea consumului de carbohidrați la aproximativ 20 până la 50 de grame pe zi și înlocuirea cu grăsimi, cum ar fi cele din carne, pește, ouă, nuci și uleiuri sănătoase.

De asemenea, este important să moderezi consumul de proteine. Acest lucru se datorează faptului că proteinele pot fi transformate în glucoză dacă sunt consumate în cantități mari, ceea ce poate încetini tranziția spre cetoză. Aplicarea criteriilor postului intermitent te poate ajuta, de asemenea, să intri mai rapid în cetoză. Există multe forme diferite de post intermitent, dar cea mai comună metodă implică limitarea consumului de alimente la aproximativ 8 ore pe zi și post pentru restul de 16 ore.

Dietele ketogenice te pot ajuta să slăbești. O dietă ketogenică este o modalitate eficientă de a pierde în greutate și de a scădea factorii de risc pentru boli. Cercetările arată că dieta ketogenică poate fi la fel de eficientă pentru scăderea în greutate ca o dietă cu conținut scăzut de grăsimi.

Beneficii ale dietei ketogene pentru organism

Dieta ketogenică a apărut de fapt ca instrument pentru tratarea bolilor neurologice, cum ar fi epilepsia. Studiile au arătat de-a lungul timpului că dieta poate avea beneficii pentru mai multe boli.

Boli de inimă. Dieta ketogenică poate ajuta la îmbunătățirea factorilor de risc, cum ar fi grăsimea corporală, nivelul de colesterol HDL (bun), tensiunea arterială și zahărul din sânge.

Cancer. Dieta este în prezent explorată ca un tratament suplimentar pentru cancer, deoarece poate ajuta la încetinirea creșterii tumorii.

Boala Alzheimer. Dieta ceto poate ajuta la reducerea simptomelor bolii Alzheimer și la încetinirea progresiei acesteia.

Epilepsia. Cercetările au arătat că dieta ketogenică poate ajuta la reducerea semnificativă a convulsiilor la copiii epileptici.

Sindromul ovarului polichistic. Dieta ketogenică poate ajuta la reducerea nivelului de insulină, care poate juca un rol cheie în sindromul ovarului polichistic.

Alimente de evitat în dieta ketogenică

Alimente recomandate în dieta ketogenică

Pentru a avea o evidență clară a ceea ce consumi, cel mai bine este să comanzi mâncarea din aplicația eatZZ. Restaurantele înscrise pe eatZZ sunt transparente cu clienții și le oferă toate detaliile despre preparatele pe care le au în meniu.

Toate restaurantele din aplicația eatZZ sunt #unulpentrualtul, dar cea mai mare preocupare a lor este față de clienții care le trec pragul zi de zi sau le comandă mâncarea. Niciodată nu a fost atât de simplu şi rapid să îţi comanzi mâncarea preferată. Pe www.eatzz.ro găsești tot ceea ce poftești: de la mâncare tradiţională românească până la mâncare chinezească.

Descarcă aplicația și poți comanda oricând, de oriunde. Restaurantele din aplicația eatZZ au meniuri ușor de accesat, numai bune de vizionat.

În articolul

Dieta ketogenică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x