Dormi! Somnul îndepărtează toxinele și te scapă de Alzheimer
Publicat pe 23.06.2014 la 14:51 Actualizat pe 23.06.2014 la 14:52
Deși nu știm exact de ce, somnul este crucial pentru creier și pentru întreaga sănătate. Dacă nu dormi așa cum trebuie, șansa de a fi stresată sau de a face anumite boli crește foarte mult.
Deși nu știm exact de ce, somnul este crucial pentru creier și pentru întreaga sănătate.
Dacă nu dormi așa cum trebuie, șansa de a fi stresată sau de a face anumite boli crește foarte mult.
Cercetătorii de la Universitatea Rochester sunt de părere că somnul ajută la detoxifierea creierului, oferind indicii în ceea ce privește boala Alzheimer.
Creierul are metoda sa unică de a îndepărta toxinele. Chiar mai interesant, se pare că celulele creierului se micșorează cu 60% în timpul somnului.
Somnul ajută creierul
Somnul schimbă structura celulară a creierului.
Injectând vopsea în creirul șoarecilor de laborator și au urmărit fluidul cerebrospinal aflând că acest lichid circulă mai rapid în stare de inconștiență – somn ori sedare - și de-abia se mișcă atunci când șoarecii sunt treji.
S-a măsurat spațiul dintre celulele creierului pentru a testa teoria folosind electrozi introduși în creier s-a constat că acest spațiu a cresut cu 60% în timpul somnului.
Șoarecii injectați cu beta-amiloid, o proteină asociată cu boala Alzheimer, au fost capabili de a se elibera de aceasta în timpul somnului.