Dr. Oz: Alege corect uleiul de gatit
Publicat pe 23.10.2012 la 13:00 Actualizat pe 23.10.2012 la 13:04
Daca vrei sa iti protejezi inima si sa slabesti, una dintre cele mai importante decizii e legata de uleiul de gatit. Cum iti dai seama care este cel mai bun?
Cele mai bune uleiuri sunt cele care contin multe grasimi sanatoase, grasimi monosaturate pe care le contine de exemplu uleiul de masline si uleiul de rapita. Ambele diminueaza colesterolul rau si sporesc colesterolul bun. Acestea se pot folosi pentru mai multe tipuri de gatit. Uleiul de rapita e putin mai stabil decat cel de masline, dar daca gatesti inteligent poti folosi ulei de masline, daca nu vei praji - ceea ce n-ar trebui sa faci .
Uleiul vegetal nu trebuie sa te pacaleasca din cauza numelui. Uleiul vegetal e format din uleiuri ramase. Este o amestecatura de ce-a ramas, iar acestea se rancezesc. Nu folosi ulei vegetal, nu tine prostii in casa.
Exista doua uleiuri pe care le poti folosi aproape peste tot:
Uleiul de nuci de macadamia
Este bun pentru copt. Are gust de nuci si e aproape untos. E unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru inima. Are multe grasimi monosaturate. Contine foarte multa vitamina E, de patru ori mai multa decat uleiul de masline. Te ajuta in lupta impotriva bolilor cardiovasculare si e fantastic la copt.
Uleiul de seminte de susan prajite
Se foloseste la prajitul cartofilor. Aceasta aroma se gaseste in multe mancaruri asiatice. Are foarte multii antioxidanti, vitaminele C si E.
Uleiul de nuci
Acest ulei nu se gaseste. E foarte fragil, cum il gatesti alimentele prind un gust amar, asa cum sunt nucile cateodata. Este foarte bogat in acizi Omega-3. Nu trebuie expus la caldura. Se foloseste la salate si la bruschete. Bruschetele se fac astfel: paine integrala, putin ulei de nuci, busuioc si rosii.
Urmareste Dr. Oz in fiecare seara de la 22:00, la Euforia TV.