Dr. OZ: de ce țigările electronice și-au ratat scopul

Publicat pe 12.12.2013 la 14:44 Actualizat pe 12.12.2013 la 15:55

Țigările electronice funcționează pe bază de baterii și eliberează doze mici de nicotină ce pot fi inhalate. Producătorii lor spun că ele sunt o alternativă bună pentru cei care vor să se lase de fumat, deși studii recente arată că și acești vapori încă pot conține chimicale periculoase ce pot face rău sănătății. Dr. OZ ne explică de ce ele nu sunt o soluție eficientă, ci din contră creează mai mulți dependenți.

Cum funcționează?

Țigările electronice sunt cilindri mici care constau dintr-o parte unde se găsește soluția de nicotină, un atomizator care încălzește soluția și generează vapori și o baterie. Ele sunt realizate în așa fel încât să semene cu țigările clasice. Cele mai multe dintre ele sunt refolosibile, iar cartușele cu nicotină se pot reîncărca. Vaporii pot avea diverse arome și anumite modele permit utilizatorilor să aleagă dacă vor să includă nicotina în vapori.

Sunt ele eficiente pentru a te convinge să te lași de fumat?

Țigările electronice au devenit populare de curând și încă nu există date suficiente despre cât de eficiente și sigure sunt. Un studiu recent publicat în revista The Lancet sugerează faptul că ele sunt de fapt la fel de nocive ca și plasturii cu nicotină, ce continuă dependența.

Sunt ele sigure?

Ele conțin mai puține substanțe chimice decât fumul de tutun, dar unele țigări conțin chimicale ce cauzează cancer și altele care se găsesc și în antigelul pentru mașini. Vaporii conțin și anumite metale nesigure. Cantitatea de nicotină pe care ele o conțin este greu de controlat și nu se știe cât din ea este inhalată cu fiecare fum.

Un lucru alarmant este că țigarile electronice sunt cel mai populare printre adolescenții care se apucă de fapt de fumat. Faptul că există cu diverse arome și sunt vândute pe internet le fac foarte accesibile tinerilor.

Țigările electronice sunt cu siguranță mai bune decât cele obișnuite, dar cei care fac trecerea de la cele clasice la cele pe bază de baterii nu se declară complet încântați de ele. Deși aceste aparate ne ajută să evităm anumite substanțe toxice, nicotina este nesănătoasă, chiar și în doze mai mici. Mai mult, țigările electronice nu sunt o soluție de durată pentru că ai putea înlocui o dependență cu alta.

Foto: hepta.ro

În articolul

Dr. OZ: de ce țigările electronice și-au ratat scopul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x