Dr. OZ: de ce țigările electronice și-au ratat scopul

Publicat pe 12.12.2013 la 14:44 Actualizat pe 12.12.2013 la 15:55

Țigările electronice funcționează pe bază de baterii și eliberează doze mici de nicotină ce pot fi inhalate. Producătorii lor spun că ele sunt o alternativă bună pentru cei care vor să se lase de fumat, deși studii recente arată că și acești vapori încă pot conține chimicale periculoase ce pot face rău sănătății. Dr. OZ ne explică de ce ele nu sunt o soluție eficientă, ci din contră creează mai mulți dependenți.

Cum funcționează?

Țigările electronice sunt cilindri mici care constau dintr-o parte unde se găsește soluția de nicotină, un atomizator care încălzește soluția și generează vapori și o baterie. Ele sunt realizate în așa fel încât să semene cu țigările clasice. Cele mai multe dintre ele sunt refolosibile, iar cartușele cu nicotină se pot reîncărca. Vaporii pot avea diverse arome și anumite modele permit utilizatorilor să aleagă dacă vor să includă nicotina în vapori.

Sunt ele eficiente pentru a te convinge să te lași de fumat?

Țigările electronice au devenit populare de curând și încă nu există date suficiente despre cât de eficiente și sigure sunt. Un studiu recent publicat în revista The Lancet sugerează faptul că ele sunt de fapt la fel de nocive ca și plasturii cu nicotină, ce continuă dependența.

Sunt ele sigure?

Ele conțin mai puține substanțe chimice decât fumul de tutun, dar unele țigări conțin chimicale ce cauzează cancer și altele care se găsesc și în antigelul pentru mașini. Vaporii conțin și anumite metale nesigure. Cantitatea de nicotină pe care ele o conțin este greu de controlat și nu se știe cât din ea este inhalată cu fiecare fum.

Un lucru alarmant este că țigarile electronice sunt cel mai populare printre adolescenții care se apucă de fapt de fumat. Faptul că există cu diverse arome și sunt vândute pe internet le fac foarte accesibile tinerilor.

Țigările electronice sunt cu siguranță mai bune decât cele obișnuite, dar cei care fac trecerea de la cele clasice la cele pe bază de baterii nu se declară complet încântați de ele. Deși aceste aparate ne ajută să evităm anumite substanțe toxice, nicotina este nesănătoasă, chiar și în doze mai mici. Mai mult, țigările electronice nu sunt o soluție de durată pentru că ai putea înlocui o dependență cu alta.

Foto: hepta.ro

În articolul Dr. OZ: de ce țigările electronice și-au ratat scopul:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x