Dr. OZ: de ce țigările electronice și-au ratat scopul

Publicat pe 12.12.2013 la 14:44 Actualizat pe 12.12.2013 la 15:55

Țigările electronice funcționează pe bază de baterii și eliberează doze mici de nicotină ce pot fi inhalate. Producătorii lor spun că ele sunt o alternativă bună pentru cei care vor să se lase de fumat, deși studii recente arată că și acești vapori încă pot conține chimicale periculoase ce pot face rău sănătății. Dr. OZ ne explică de ce ele nu sunt o soluție eficientă, ci din contră creează mai mulți dependenți.

Cum funcționează?

Țigările electronice sunt cilindri mici care constau dintr-o parte unde se găsește soluția de nicotină, un atomizator care încălzește soluția și generează vapori și o baterie. Ele sunt realizate în așa fel încât să semene cu țigările clasice. Cele mai multe dintre ele sunt refolosibile, iar cartușele cu nicotină se pot reîncărca. Vaporii pot avea diverse arome și anumite modele permit utilizatorilor să aleagă dacă vor să includă nicotina în vapori.

Sunt ele eficiente pentru a te convinge să te lași de fumat?

Țigările electronice au devenit populare de curând și încă nu există date suficiente despre cât de eficiente și sigure sunt. Un studiu recent publicat în revista The Lancet sugerează faptul că ele sunt de fapt la fel de nocive ca și plasturii cu nicotină, ce continuă dependența.

Sunt ele sigure?

Ele conțin mai puține substanțe chimice decât fumul de tutun, dar unele țigări conțin chimicale ce cauzează cancer și altele care se găsesc și în antigelul pentru mașini. Vaporii conțin și anumite metale nesigure. Cantitatea de nicotină pe care ele o conțin este greu de controlat și nu se știe cât din ea este inhalată cu fiecare fum.

Un lucru alarmant este că țigarile electronice sunt cel mai populare printre adolescenții care se apucă de fapt de fumat. Faptul că există cu diverse arome și sunt vândute pe internet le fac foarte accesibile tinerilor.

Țigările electronice sunt cu siguranță mai bune decât cele obișnuite, dar cei care fac trecerea de la cele clasice la cele pe bază de baterii nu se declară complet încântați de ele. Deși aceste aparate ne ajută să evităm anumite substanțe toxice, nicotina este nesănătoasă, chiar și în doze mai mici. Mai mult, țigările electronice nu sunt o soluție de durată pentru că ai putea înlocui o dependență cu alta.

Foto: hepta.ro

În articolul

Dr. OZ: de ce țigările electronice și-au ratat scopul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x