Dr. OZ - Este demonstrat științific: supa de pui chiar tratează răceala
Publicat pe 10.12.2013 la 08:51 Actualizat pe 10.12.2013 la 10:02
Nas înfundar, dureri de gât, dureru de cap, oboseală, tuse - chiar și cei dintre noi care au un sistem imunitar rezistent pot cădea pradă răcelii. Printre soluțiile pe care le ai la îndemână pentru de a ține bacteriile la distanță este să te speli pe mâini destul de des, să nu îți atingi fața, să mănânci sănătos și să faci sport. Dar dacă te prinde răceala, o supă caldă de pui te poate ajută să te simți mai bine. Dar chiar funcționează sau este doar un mit? Dr. OZ ne răspunde.
Se crede că multe dintre simptomele de răceală au legătură cu răspunsul sistemului imunitar care luptă cu virușii. S-a realizat un studiu în legătură cu efectele pe care le are supa de pui asupra celulelor imunitare. Cercetătorii au descoperit că supa de pui inhibă mișcarea anumitor celule imunitare la suprafața membranelor mucoase. Migrarea acestor celule la suprafața poate fi responsabilă cel puțin parțial de producția de mucus. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că supa de pui are proprietăți anti-inflamatoare care ajută la alivierea simptomelor de răceală.
Supa de pui te ajută sa fii hidratat, un lucru esențial în recuperare. Deși oamenii sunt atenți la cantitatea de sodiu pe care o consumă, iar supa de pui este în general sărată. Cu toate acestea, ea este bogată în electroliți care ne ajută să consumăm și săreținem mai multe lichide decât apa sau băuturile cu electroliți hidratante.
Faptul că supa este caldă, puțin grasă și sărată poate ajuta la eliminarea mucusului și calmează iritarea din gât și nas. Supa pe care au testat-o cercetătorii a fost făcuta cu carne de pui, ceapă, cartofi dulci, păstârnac, napi, morcov, țelină, patrunjel - ingrediente ce conțin anti-oxidanți care întăresc sistemul imunitar.