Efectele Aspartam-ului asupra creierului
Publicat pe 02.05.2014 la 17:07 Actualizat pe 02.05.2014 la 17:11
Întotdeauna acest îndulcitor artificial, aspartam-ul, a fost ]nconjurat de constroverse. Dar ştiai că acesta este prezent în peste 6.000 de alimente?
Întotdeauna acest îndulcitor artificial, aspartam-ul, a fost ]nconjurat de constroverse. Dar ştiai că acesta este prezent în peste 6.000 de alimente?
Care sunt efectele acestuia asupra creierului nostru?
Îndulcitorul cu numele de Aspartam se foloseşte încă din anii 80. Nu se recomadă să se consume în cantităţi mai mari de 50 mg/ kilogram, ceea ce înseamnă că un adult de 75 de kilograme nu poate consuma mai mult de 3.750 mg zilnic.
Luând în considerare că o doză de suc dietetic conţine 180 mg, limita ar fi de 21 de doze pe zi.
De-a lungul timpului s-a dovedit însă că acest îndulcitor poate da dureri de cap, migrene, probleme de vedere, depresie, dureri de articulaţii, insomnii, palpitaţii şi spasme musculare.
Cercetătorii Universităţii din Dakota de Nord au făcut un studiu conform căruia consumând doar jumătate din cantitatea de Aspartam permisă au fost observate schimbări alarmante cum ar fi: tulburări cognitive, stări de irascibilitate şi depresie.
28 de studenţi au participat timp de 4 săptămâni la un test. Ei au fost hrăniţi cu trei mese pe zi şi două gustări timp de opt zile. Mâncarea avea 25 de mg/ kilogram/ zi, dar şi cu 10 mg/ kilograme/ zi.
Li s-au dat mâncăruri cu aspartam ca iaurt, îngheţată, jeleuri, siropuri, gelatine, băuturi şi deserturi.
Afectează memoria şi orientarea în spaţiu
Cercetătorii au ajuns la concluzia că participanţii la studiu au avut probleme cu memoria şi cu orientarea în spaţiu, în comparaţie cu cei care nu au consumat asemenea produse.
Induce stări depresive şi de iritabilitate
Cei care nu au consumat aspartam, nu au prezentat stări depresive, însă cei cărora li s-au dat mâncăruri ce conţineau acest îndulcitor, erau semnificativ mai deprimaţi
De asemenea aceştia erau
Cum afectează creierul?
Aspartamul este metabolizat şi generează acid aspartic, cunoscut ca un excitator al neurotransmiţătorilor, phenilalanina şi metanolul.
Metanolul este cunoscut ca fiind alcool din lemn se desface în corp în formaldehidă.
Phenilalanina sau acidul aspartic reduce producerea de dopamină şi serotonină.
Cum să evităm aspartam-ul?
În zilele noastre, acest îndulcitor este găsit în foarte multe produse de bază, deci este foarte greu de evitat.
Cel mai adesea se regăseşte în băuturi dietetice, ovăz instant, iaurt, gumă fără zahăr, bomboane, apă cu arome, amestecuri calde de ciocolată, budinci, sosuri de salată, îngheţate, în vitamine pentru copii.
Sub ce denumiri se găseşte?
El nu se află trecut pe etichetă numai ca Aspartam, ci şi ca NutraSweet, Equal, Spoonful.
Ce alternative avem?
Îndulcitorii naturali cum ar fi Stevia, mierea, xylitol-ul.