Efectul yo-yo sau recuperarea kilogramelor in urma curelor de slabire

Publicat pe 13.07.2011 la 17:36 Actualizat pe 13.07.2011 la 17:38

80% din persoanele care au urmat un regim de slabire recupereaza rapid kilogramele pierdute. Este efectul yo-yo. Explicatia: orice restrictie alimentara modifica echilibrul sensibil al sistemului de reglare al greutatii corpului.

Dupa o serie lunga de renuntari de la cele mai gustoase alimente si limitarea stricta la carne de pui fiarta, branza degresata si salata, multe persoane revin la greutatea initiala. Ba, coplesite de disperare, unele persoane care s-au chinuit cu diete agresive se aleg chiar cu cateva kilograme peste greutatea initiala.


Este faimosul efect yo-yo, care la ora actuala face obiectul a numeroase cercetari, deoarece mecanismele acestuia, extrem de complexe, inca nu au fost pe deplin explicate.

Efectul yo-yo are la baza o asociere de mai multi factori legati intre ei si proprii fiecarei persoane: metabolism, raportul dintre tesutul muscular si tesutul gras, influenta hormonilor si a somnului, genele, nivelul stresului si, desigur, modul de a manca si de a controla mental acest important proces, incepand de la ce punem in frigider pana la ce punem in farfurie.

Greutatea dobandita printr-un regim de slabire nu are aproape niciodata nimic comun cu greutatea ideala, comparabila cu cea din reviste si pe care dorim sa o etalam in societate. De aici incep pericolele: diete severe, urmate sistematic de reveniri si chiar depasiri ale greutatii avute inainte de regim.

Profesorul universitar Amorin Popa, seful Comisiei Nationale de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, avertizeaza ca obezitatea a crescut de trei ori in ultimii zece ani la populatia din Romania si este una dintre principalele cauze ale aparitiei diabetului zaharat de tip II, a hiper-tensiunii si bolilor cardiovasculare, afectiuni cu incidenta in crestere continua. Nutritionistii atrag atentia ca 67% din europeni au tinut un regim de slabire. La un deceniu de asemenea experiente riscante, rezultatele sunt dezastruoase.


Ce este de facut?


Raspunsul: diete personalizate care sa tina seama de toti factorii care individualizeaza fiecare persoana pentru a evita dezechilibrele. Desigur, fara a uita de exercitii fizice periodice si de faptul ca este necesar de foarte multe ori cand suntem la masa sa spunem nu. Pentru ca, asa cum afirma profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals", alimentatia este determinanta in ceea ce priveste sanatatea. Dublata de activitate fizica, alimentatia echilibrata contribuie la imbunatatirea calitatii vietii.


Citeste si Jurnalul

FOTO: dietingdelilah.com

În articolul

Efectul yo-yo sau recuperarea kilogramelor in urma curelor de slabire

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 Ianuarie 2025. Scorpionii au foarte multe frici. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât câştigă un nepalez angajat la un supermarket din România: "Cel mai greu este drumul spre muncă"
a1.ro
Ispita Anamaria Vaida de la Insula Iubirii, fotografii pe patul de spital. Ce a pățit. "Mulțumesc pentru mesaje, sunt..."
HelloTaste.ro
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Catine
De ce ți se exfoliază pielea mâinilor și cum să rezolvi problema
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Fiica lui Ion Ţiriac l-a surclasat pe David Popovici! Imaginea senzaţională cu fiica miliardarului Ion Ţiriac
MediCOOL
Ce se întâmplă dacă nu dormi 3 zile. Impactul negativ asupra organismului
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
DeParinti
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
MediCOOL
Numărul de tumori mamare cu receptori de estrogen pozitivi este în creștere. Un studiu a arătat de ce femeile tinere se confruntă cu un risc mai ridicat ca niciodată
HelloTaste
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
x