Embolizarea fibromului uterin - ce trebuie sa stii despre aceasta interventie?

Publicat pe 08.07.2019 la 13:31 Actualizat pe 08.07.2019 la 13:34

Daca te afli in randul femeilor cu fibrom uterin, trebuie sa stii ca exista o procedura rapida prin care te poti vindeca, si anume embolizarea fibromului uterin.

Foto: pixabay

Mai mult de jumatate dintre femeile de peste 30 de ani sufera de fibrom uterin. Desi frecventa acestei afectiuni a crescut, metodele de tratament s-au diversificat si s-au imbunatatit. Daca te afli in randul femeilor care au primit acest diagnostic, trebuie sa stii ca exista o procedura rapida prin care te poti vindeca, si anume embolizarea fibromului uterin.

Ce este, de fapt, fibromul uterin? Acesta reprezinta o tumora necanceroasa (benigna) care se dezvolta din stratul muscular al uterului. O femeie poate avea mai multe fibroame de dimensiuni diferite care cresc constant, in lipsa tratamentului.

Simptomele specifice sunt durerea abdominala, sangerari anormale, menstruatii prelungite, cantitate mai mare de sange eliminat in timpul menstruatiilor, senzatia frecventa de urinare, dureri de spate, tulburari de tranzit intestinal si marirea in volum a abdomenului. De asemenea, afectiunea poate cauza infertilitate temporara.

Embolizarea fibromului uterin reprezinta o procedura medicala efectuata sub anestezie locala, care consta in obturarea arterelor uterine ce alimenteaza cu sange fibroamele. In timpul urmatoarelor luni, pentru ca nu mai sunt hranite cu sange, acestea se micsoreaza, se usuca si simptomele specifice dispar.

Embolizarea fibromului uterin este dureroasa?

Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, mai intai trebuie sa aflam care sunt pasii acestei proceduri.

Interventia de embolizare a fibromului uterin presupune urmatoarele etape:

  1. Pacienta este intinsa pe masa de angiografie (angiografia reprezinta un test ce utilizeaza raze X pentru a vizualiza vasele de sange ale corpului).
  2. Asistenta dezinfecteaza zona cotului cu iod, apoi o acopera cu o bucata sterila de panza.
  3. Medicul radiolog efectueaza o anestezie locala si inteapa bratul pentru a monta o teaca arteriala (dispozitiv foarte subtire din plastic) in artera brahiala. Prin aceasta teaca, medicul introduce un cateter (tub cu diametrul foarte mic, din plastic).
  4. Sub controlul razelor X, cateterul este condus prin vasele de sange pana la artera uterina dreapta, apoi se introduc in acesta particule speciale foarte fine care blocheaza fluxul de sange de la nivelul fibroamelor. Zonele normale ale uterului raman, in continuare, alimentate cu sange.
  5. Se repeta procesul si pentru artera uterina stanga.
  6. La final, se scoate teaca arteriala, iar zona intepata se apasa timp de 10 minute. Ulterior, se aplica un pansament care trebuie pastrat pana urmatoarea zi.

Anestezia locala face ca aceasta interventie sa fie nedureroasa. Totusi, timp de maxim 20 de secunde, poate aparea o senzatie de caldura in zona respectiva, din cauza substantei anestezice.

Substanta utilizata pentru a face posibila vizualizarea cateterului, in timpul ghidarii acestuia prin vasele de sange, se numeste substanta de contrast. Aceasta poate genera o senzatie de caldura in abdomen, pentru aproximativ 5 secunde.

Cu toate ca procedura propriu-zisa nu este dureroasa, pot aparea stari de disconfort, dureri si crampe abdominale, la cateva ore de la efectuarea acesteia. Intensitatea durerii variaza in functie de persoana si dispare la administrarea medicamentelor potrivite.

Cat dureaza embolizarea fibromului uterin?

Interventia de embolizare dureaza intre 30 de minute si o ora. Pe toata durata acesteia, pacienta sta intinsa pe masa de angiografie, nemiscata, in pozitie relaxata, pentru a evita aparitia durerilor de spate.

Chiar daca procedura este finalizata intr-un timp scurt, aceasta necesita internarea in spital timp de 24 de ore.

Recuperarea dupa interventia de embolizare a fibromului uterin

Dupa procedura, pacienta nu trebuie sa indoaie bratul de la nivelul cotului, timp de aproximativ 4 ore.

Este necesar ca aceasta sa ramana internata in spital pe timpul noptii, sub monitorizarea echipei medicale. Potentialele dureri se trateaza prin medicatie corespunzatoare.

De asemenea, este recomandat consumul de lichide.

Pacienta supusa interventiei poate reveni la activitatile zilnice sau la locul de munca dupa 1-2 saptamani de repaus, fara sa resimta dureri sau disconfort.

Printre complicatiile care pot aparea, se numara febra ce trebuie tratata corespunzator si infectiile uterine foarte rare. Poate aparea un cheag de sange in punctul care a fost intepat, ce se poate indeparta cu ajutorul unei pungi cu gheata. Exista si posibilitatea aparitiei unor sangerari vaginale, in primele saptamani de la realizarea procedurii, cu eliminare de fragmente de fibrom.

Totusi, spre deosebire de metoda chirurgicala, embolizarea fibromului uterin este mult mai blanda si mai avantajoasa. Uneori, prin chirurgie se indeparteaza inclusiv uterul, ceea ce determina infertilitate. Embolizarea nu afecteaza fertilitatea.

Studiile au aratat ca exista cazuri mai putine de recidive, dupa mai multi ani, in urma interventiei de embolizare, decat in urma celei chirurgicale.

Asadar, fibromul uterin se poate trata prin metode mai putin aspre pentru organism, interventia de embolizare a fibromului reprezentand una dintre alternativele metodei chirurgicale. Cu toate acestea, discuta cu medicul tau pentru a stabili impreuna care este cea mai buna metoda pentru tine.

În articolul

Embolizarea fibromului uterin - ce trebuie sa stii despre aceasta interventie?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x