Fă-ți acasă acest sirop și nu vei mai răci toată iarna!
Publicat pe 05.09.2016 la 13:48 Actualizat pe 05.09.2016 la 14:00
Paza buna trece primejdia rea. Daca vrei sa nu mai racesti iarna, prepara-ti un cocktail-minune: sirop de catina cu miere.
Este sezonul cătinei, așa că dați o fugă la piață și faceti-vă plinul. În combinație cu mierea, se transformă într-un elixir al sănătății. Pentru mofturoșii care nu pot mânca bobițele de cătină ca atare, se recomandă siropul de miere cu cătină. Iată cum se preprară siropul de cătină cu miere:
Ingrediente:
**1 kilogram cătină
**cca 300 g miere (polifloră, de tei sau de brad) luată direct de la apicultor
**o linguriţă polen (opţional)
Ustensile necesare:
Mojar, tifon, un vas din plastic
PONT: NU folosiți metal, pentru a evita fermentarea.
Mod de preparare:
Se curăță bobițele de cătină de pe fiecare buchețel, apoi spală. Se lasă la uscat peste noapte, pe şerveţele.
PONT: buchețelele de cătină se pot băga câteva ore la congelator, pentru a fi mai ușor desprinse.
Bine uscate, bobițele se pun în mojar și se pisează bine. Într-un tifon dublu se pun bobițele pisate, apoi se stoarce cu putere. Se repetă operațiunile până la terminarea cătinei.
PONT: Pulpa rămasă în tifon se poate pune la uscat pentru a o folosi la ceai.
Într-un borcan de 400 de grame se combină siropul de cătină obținut cu trei sferturi de miere. Opțional, pe deasupra se pun 1-2 lingurițe cu bobiţe de polen (întregi sau pisate în mojar, cum preferați).Se agită bine conținutul borcanului și se lasă la frigider 7 zile la macerat. Zilnic, se agită borcanul. După cele 7 zile, se poate consuma. Una sau două lingurițe, pe stomacul gol. Astfel, nu veți mai răci toată iarna.
PONT: puteți pune doar sirop de cătină la congelator, în sticle din plastic, pe care le scoateți când e nevoie să mai preparați un nou cocktail.