Fibromialgia, o afecțiune mai parșivă decât cancerul. Te doare tot și nu se poate vedea la analize
Publicat pe 05.01.2017 la 16:14 Actualizat pe 05.01.2017 la 18:08
Fibromialgia, boala din cauza careia te doare tot corpul.
Fibromialgia este o boală cronică ale cărei simptome se manifestă prin dureri ale mușchilor și ale țesutului moale. Fibromialgia nu cauzează deteriorarea articulațiilor sau ale organelor.
”Reumatismul psihogen i s-a spus la un moment dat acestei afecțiuni. 4%din populație suferă de această boală, cu precădere femeile. Durerea generalizată, dor articulațiile, pacientul se simte obosit. Îl doare tot. Durerea nu are caracter inflamator sau mecanic, apare spontan și trece spontan. Boala asta nu se vede sub forma niciunui semn clinic. Nu modifică analizele de sânge…”, a declarat specialistul la Antena Stars.
Semnul distinctiv al fibromialgiei este constituit de durerile musculare care se extind pe tot corpul. De obicei acestea sunt însoțite de:
- oboseală
- tulburări ale somnului
- anxietate sau depresie
- puncte sensibile specifice
Durerea cauzată de fibromialgie poate fi intensă. Și, în mod normal, niciun test de laborator nu poate confirma un diagnostic de fibromialgie.
Doctorul specialist poate diagnostica fibromialgia după ce este atent la simptome și face un examen fizic. Există un test de laborator care poate verifica dacă este vorba de fibromialgie. Acesta măsoară nivelurile de proteine din sânge și poate ajuta la confirmarea diagnosticului.
A fost foarte mult timp considerată un reumatism psihogenic, având la bază probleme psihice netratate – mulți pacienti cred că durerea e doar în capul lor.
Femeile cu vârste cuprinse între 25 si 60 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta fibromialgiei. Medicii nu sunt siguri de ce, dar femeile au de 10 ori mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune.După durere, cel mai frecvent și debilitant simptom al fibromialgiei este oboseala. Persoanele cu fibromialgie se pot simți obosite dimineața, chiar și după multe ore de somn.
Urmăriți clipul de mai sus pentru a afla mai multe detalii de la medicul specialist reumatolog Teodora Șerban.