Fibromul uterin – ce simptome produce si cum se poate trata fara operatie

Publicat pe 07.01.2020 la 18:21 Actualizat pe 07.01.2020 la 18:27

Exista cazuri in care fibromul uterin provoaca simptome, dar si cazuri in care afectiunea este silentioasa. O femeie poate avea mai multe fibroame uterine. Numarul fibroamelor uterine, dimensiunile acestora si locul in care acestea s-au dezvoltat sunt factori care influenteaza modul lor de manifestare.

Foto: https://pixabay.com

Fibromul uterin este o tumora benigna (necanceroasa) care apare la nivelul uterului. Este o afectiune comuna in randul femeilor de peste 30 de ani, insa nu este exclus ca aceasta sa apara si mai devreme. Desi multe persoane cred ca fibromul uterin este tratabil doar prin operatie, adevarul este ca exista si tratament nonchirurgical pentru aceasta afectiune. Iata ce trebuie sa stii despre fibromul uterin!

Simptomele fibromului uterin

Exista cazuri in care fibromul uterin provoaca simptome, dar si cazuri in care afectiunea este silentioasa. O femeie poate avea mai multe fibroame uterine. Numarul fibroamelor uterine, dimensiunile acestora si locul in care acestea s-au dezvoltat sunt factori care influenteaza modul lor de manifestare.

Asadar, daca prezinti urmatoarele simptome, este posibil sa suferi de aceasta afectiune:

Simptomele pot fi mai severe atunci cand fibromul are dimensiuni mari. Acest lucru este datorat faptului ca tumora comprima organele si tesuturile din jur.

Fibromul uterin nu este o afectiune periculoasa. Totusi, aceasta necesita tratament, deoarece poate creste necontrolat, provocand tulburari in organism. Atunci cand provoaca sangerari abundente, fibromul uterin duce la anemie. De asemenea, in unele cazuri, tumora afecteaza procesul de conceptie, ceea ce impune tratarea acesteia.

De ce apare fibromul uterin

Cauzele aparitiei acestei tumori nu sunt clare. Specialistii afirma ca fibromul uterin poate aparea fie pe fond genetic, fie din cauza unor dereglari hormonale. Unii dintre hormonii sexuali feminini sunt responsabili si de regenerarea celulara la nivelul uterului. O dereglare a acestora duce la cresterea in exces a celulelor, ceea ce poate genera formarea unei tumori. Practic, fibromul uterin este un exces de tesut.

Sarcina si perioada menopauzei sunt factori care ar putea favoriza dezvoltarea acestei afectiuni, din cauza dereglarilor hormonale produse.

De asemenea, este posibil ca masa corporala in exces si stilul de viata dezechilibrat sa fie factori de risc pentru fibromul uterin.

Diagnostic si tratament

Fibromul uterin poate fi depistat in timpul examenului ginecologic de rutina. Medicul introduce doua degete in vagin si palpeaza organele genitale interne pentru a aprecia forma si dimensiunile acestuia. Daca medicul simte structuri neobisnuite, acesta poate solicita anumite investigatii suplimentare.

Fibromul uterin se poate diagnostica prin mai multe investigatii:

1. Ecografia pelvina presupune deplasarea unei sonde ecografice pe pielea din zona pelvina, cu ajutorul unui gel special. Astfel, sunt captate imagini de la nivelul organelor genitale interne.

2. Ecografia transvaginala presupune introducerea unei sonde ecografice subtiri invelite intr-un prezervativ in vaginul pacientei. Aceasta capteaza imagini mult mai clare ale uterului.

3. Testele de laborator pot depista alte boli care ar putea cauza menstruatii anormale, cum ar fi cele hormonale.

4. Histeroscopia consta in introducerea unui instrument subtire in vagin. Acesta este prevazut cu camera video si ajuta la vizualizarea imaginilor de la nivelul uterului.

5. Histerosonografia presupune introducerea unui tub subtire in vagin. Prin acesta medicul injecteaza o substanta salina care umple cavitatea uterina. Cu ajutorul unei ecografii transvaginale, sunt preluate imagini de la acest nivel.

6. Histerosalpingografia consta in introducerea unei substante de contrast in vagin, cu ajutorul unui tub inserat in prealabil. Ulterior, se efectueaza radiografii la nivelul uterului.

7. Examenul RMN se poate utiliza in anumite cazuri pentru diagnosticul fibromului uterin. Procedura presupune introducerea pacientei intr-un aparat de tip tunel care preia imagini ale structurilor interne cu ajutorul campului electromagnetic.


Fibromul uterin se poate trata medicamentos, insa medicamentele nu ajuta la eliminarea tumorii. Acestea sunt utile pentru ameliorarea simptomelor.

Tratamentul chirurgical presupune extragerea tumorii sau a intregului uter, in cazuri speciale. Extragerea tumorii se poate efectua atat chirurgical clasic, cat si chirurgical laparoscopic.

Tratamentul interventional este o metoda nonchirurgicala de tratare a fibromului uterin. Embolizarea unui fibrom uterin presupune introducerea unui tub subtire si flexibil in vasele de sange, prin punctionarea unei artere de la nivelul bratului. Tubul se avanseaza pana la nivelul arterelor uterine. Apoi medicul injecteaza prin tub microparticule care blocheaza fluxul sangvin la nivelul tumorei. Procedura se va repeta si pentru artera opusa. Procedura poate fi gasita pe medicina-interventionala.ro.

In concluzie, fibromul uterin este o afectiune comuna care, din fericire, se poate trata eficient si fara operatie.

În articolul

Fibromul uterin – ce simptome produce si cum se poate trata fara operatie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x