Fii atenta la semnele afectiunilor hepatice!

Publicat pe 16.11.2010 la 09:15 Actualizat pe 16.11.2010 la 09:29

Daca performantele esentiale, dar in mare masura mecanice ale inimii si plamanilor ne sunt cunoscute, daca puterea creativa a creierului nostru ne este evidenta, probabil ca nu suntem pe deplin constienti de complexitatea functionala a propriului ficat.


El este implicat in toate procesele metabolice ale organismului, sintetizeaza substante complexe, are rol detoxifiant, intervine in digestie, in coagularea sangelui si in functionarea sistemului imun, stocheaza energie si depoziteaza substante importante pentru organism. Capacitatea sa regenerativa este mare, dar la fel de mare este fragilitatea in fata traumatismelor, dar mai ales a toxinelor, virusurilor, alcoolului sau medicamentelor, cu care, din pacate, il obligam sase confrunte zilnic.

Din nefericire, circa 50% din persoanele bolnave nu prezinta simptome in primele stadii al bolii, cand este mai usor de intervenit, nici un fel de semn. Deseori, cand acestea apar sunt vagi, imprecise, necaracteristice: astenie fizica si psihica, oboseala nejustificata, scaderea capacitatii de munca si de concentrare, somnolenta in timpul zilei, apatie.

Concomitent, apar tulburari digestive minore: greata, balonare, diaree, pierderea poftei de mancare, scadere in greutate. Trebuie remarcat insa ca aceste simptome banale se reflecta imediat in rezultatele testelor de laborator si de aceea prezentarea precoce la medic are un efect salutar.

Un simptom mai elocvent, care atrage atentia bolnavului si familiei si il indreapta la medic, este icterul. Desi nu reflecta exclusiv o suferinta hepatica, practic, de orice natura ar fi acesta, impune un control medical.

Icterul reprezinta coloratia galbena a pielii si conjunctivei (membrana alba a ochilor). In acelasi timp, urina se inchide la culoare, iar scaunele se decoloreaza. Icterul se produce prin cresterea bilirubinei in sange, care indica in aceste cazuri o distructie a celulelor hepatice si poate fi insotit de prurit. Marirea in volum a ficatului nu este sesizabila direct de bolnav. Ea este resimtita ca o senzatie de jena dureroasa, de disconfort in partea superioara dreapta a abdomenului. De asemenea, apar cu mare usurinta hemoragii: echimoze, sangerari nazale sau ale gingiilor.

ALTE SEMNE


Pe masura ce boala avanseaza se adauga noi semne clinice. Astfel, se produce acumularea de lichid in abdomen. Pe peretele abdominal apar dilatatii venoase marcate. Pe piele apar pete maronii sau stelute vasculare (teleangiectazii), limba devine zmeurie, iar palmele rosii, cu unghiile albe. Splina se mareste, dand jena sau dureri in partea superioara stanga a abdomenului. Pot aparea hemoragii digestive mari (varsaturi cu sange) prin rupturi ale varicelor esofagiene (dilatatii venoase aparute la acest nivel). Suferinta poate afecta si creierul, producand tremur permanent al degetelor, agitatie, delir sau confuzie.


De aceea nu neglijati controalele periodice la medicul de familie. Acesta vava indica o serie de analize (hemoleucograma, VSH, teste functionale hepatice, teste imunologice etc.), ecografie abdominala, eventual un examen de specialitate gastroenterologic si hepatologic.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: webmd.com

În articolul

Fii atenta la semnele afectiunilor hepatice!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x