Fii atenta la semnele afectiunilor hepatice!

Publicat pe 16.11.2010 la 09:15 Actualizat pe 16.11.2010 la 09:29

Daca performantele esentiale, dar in mare masura mecanice ale inimii si plamanilor ne sunt cunoscute, daca puterea creativa a creierului nostru ne este evidenta, probabil ca nu suntem pe deplin constienti de complexitatea functionala a propriului ficat.


El este implicat in toate procesele metabolice ale organismului, sintetizeaza substante complexe, are rol detoxifiant, intervine in digestie, in coagularea sangelui si in functionarea sistemului imun, stocheaza energie si depoziteaza substante importante pentru organism. Capacitatea sa regenerativa este mare, dar la fel de mare este fragilitatea in fata traumatismelor, dar mai ales a toxinelor, virusurilor, alcoolului sau medicamentelor, cu care, din pacate, il obligam sase confrunte zilnic.

Din nefericire, circa 50% din persoanele bolnave nu prezinta simptome in primele stadii al bolii, cand este mai usor de intervenit, nici un fel de semn. Deseori, cand acestea apar sunt vagi, imprecise, necaracteristice: astenie fizica si psihica, oboseala nejustificata, scaderea capacitatii de munca si de concentrare, somnolenta in timpul zilei, apatie.

Concomitent, apar tulburari digestive minore: greata, balonare, diaree, pierderea poftei de mancare, scadere in greutate. Trebuie remarcat insa ca aceste simptome banale se reflecta imediat in rezultatele testelor de laborator si de aceea prezentarea precoce la medic are un efect salutar.

Un simptom mai elocvent, care atrage atentia bolnavului si familiei si il indreapta la medic, este icterul. Desi nu reflecta exclusiv o suferinta hepatica, practic, de orice natura ar fi acesta, impune un control medical.

Icterul reprezinta coloratia galbena a pielii si conjunctivei (membrana alba a ochilor). In acelasi timp, urina se inchide la culoare, iar scaunele se decoloreaza. Icterul se produce prin cresterea bilirubinei in sange, care indica in aceste cazuri o distructie a celulelor hepatice si poate fi insotit de prurit. Marirea in volum a ficatului nu este sesizabila direct de bolnav. Ea este resimtita ca o senzatie de jena dureroasa, de disconfort in partea superioara dreapta a abdomenului. De asemenea, apar cu mare usurinta hemoragii: echimoze, sangerari nazale sau ale gingiilor.

ALTE SEMNE


Pe masura ce boala avanseaza se adauga noi semne clinice. Astfel, se produce acumularea de lichid in abdomen. Pe peretele abdominal apar dilatatii venoase marcate. Pe piele apar pete maronii sau stelute vasculare (teleangiectazii), limba devine zmeurie, iar palmele rosii, cu unghiile albe. Splina se mareste, dand jena sau dureri in partea superioara stanga a abdomenului. Pot aparea hemoragii digestive mari (varsaturi cu sange) prin rupturi ale varicelor esofagiene (dilatatii venoase aparute la acest nivel). Suferinta poate afecta si creierul, producand tremur permanent al degetelor, agitatie, delir sau confuzie.


De aceea nu neglijati controalele periodice la medicul de familie. Acesta vava indica o serie de analize (hemoleucograma, VSH, teste functionale hepatice, teste imunologice etc.), ecografie abdominala, eventual un examen de specialitate gastroenterologic si hepatologic.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: webmd.com

În articolul

Fii atenta la semnele afectiunilor hepatice!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x