Gandurile joaca un rol important in dieta

Publicat pe 09.12.2010 la 22:37 Actualizat pe 10.12.2010 la 01:09

Pentru a avea silueta dorita, nu e suficient sa stii ce trebuie sa mananci. Asta pentru ca nu suntem doar niste masini biologice care functioneaza cu mancare. Elena Ceciu, psiholog si Food Psychology Coach, iti spune ce trebuie sa stii pentru a manca fara sa te ingrasi.

Yoghinii din India aveau o vorba: „Corpul este mintea solidificata, iar mintea este corpul lichefiat”. Asadar, ar fi gresit sa analizam procesele care au loc in corp facand abstractie de ganduri, emotii, sentimente.

Ceea ce gandim influenteaza toate procesele fiziologice din organism. Felul cum arata mancarea in farfurie si ce gandim despre aspectul preparatelor, dar si gustul, mirosul, placerea cu care mancam influenteaza digestia, asimilarea si arderea caloriilor. Digestia va fi diferita cand mancam ceva ce ne place, fata de ceva ce nu ne place – chiar daca valoarea nutrientilor este aceeasi. Astfel, daca iti place mancarea (ca aspect, dar si ca gust) te vei satura mai repede si, prin urmare, vei manca mai putin.

Potrivit specialistilor de la Universitatea Cornell din Illinois, volumul de alimente pe care il mancam la o masa depinde atat de factori care tin de actul de a manca (socializare, distragerea atentiei de la masa), cat si de factori care tin de hrana in sine (mod de prezentare, marimea farfuriilor).

Bunaoara, mie mi s-a intamplat odata sa nu fiu atenta la ce mananc. Am inceput sa mestec si mi-am dat seama ca nu identific gustul si am avut chiar un sentiment de confuzie. Mi-a trebuit aproape un minut sa-mi dau seama ca mancam o... rosie. Lipsa de atentie impiedicase creierul sa„isi stranga informatiile” din timp, pentru a putea apoi sa identifice instantaneu gustul.

Faptul ca organismul nu are nevoie doar de alimente pentru a functiona normal a fost descoperit si de nutritionistii de la NASA, care au incercat sa creeze pentru astronauti un aliment complet. Bautura obtinuta– care continea toti nutrientii necesari unui om – a fost testata la sol timp de o saptamana. Rezultatele experimentului nu au fost deloc cele asteptate: unii astronauti au avut probleme digestive, dureri de cap, altii s-au simtit slabiti sau au prins virusi de raceala pe care nu ii mai avusesera vreodata.

Toxinele din minte

Asa cum exista alimente toxice, exista si ganduri toxice, nu mai putin periculoase pentru sanatate. Poate ai gandit, poate ai auzit de multe ori in jurul tau ca „grasimile nu sunt bune, maingrasa”, „mancarea este inamicul meu”, „mancarea maingrasa”, „daca mananc in acest fel, voi fi fericita, voi arata perfect”, „dieta mea trebuie sa fie perfecta”, „daca as pierde X kilograme, as fi fericita” etc. Acestea sunt presupuneri incorecte care, din nefericire, controleaza si dirijeaza viata multor oameni. Sunt, de fapt, credinte nutritionale toxice, care trebuie descoperite si combatute, intrucat au o putere nebanuita nu doar asupra dietei, ci si asupra sanatatii fizice si psihice in general.

„Grasimea este rea”

Multi oameni isi ghideaza dieta dupa aceasta asertiune – preluata din mass-media sau din familie –, in dorinta de a slabi si de a se proteja de boli. Ei aleg, asadar, diete sarace in grasimi (cu iaurt degresat, salate cu dressinguri fara grasimi, carne slaba, de exemplu) si priveaza corpul de acest macronutrient vital care este grasimea. Vor fi in scurt timp uimiti de apetitul mare pe care il vor avea si de poftele, de altfel firesti, pentru mancarurile cu grasimi.

In realitate, exista„grasimi bune”, necesare organismului, si grasimi rele.Argumentele stiintifice in discutia despre „grasimile bune” (cele din seminte, alune, avocado, ulei de masline, oua, peste, carne si produse organice de calitate) par sa castige teren din ce in ce mai mult: un studiu facut in Grecia, publicat anul trecut, a pus in evidenta faptul ca oamenii in varsta care mananca mult peste au rate mai mici de depresie.


Este adevarat insa ca exista si grasimi nocive – cum ar fi cele sintetice sau uleiurile hidrogenate din mancarea tip junk food (gogosi, chipsuri, burgeri, cartofi prajiti, sucuri acidulate – in general, preparate care au doar gust, farasaofere organismului substante nutritive). Dar sa-ti conduci viata dupa afirmatia „grasimile sunt rele” este gresit, te impiedica sa-ti atingi scopul – acela de a slabi – si, mai grav, te poate imbolnavi.

Citeste si GoodFood!

sursa foto: livestrong.com

În articolul

Gandurile joaca un rol important in dieta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x