Gingivita ne dezvaluie la ce boli suntem predispusi

Publicat pe 14.12.2015 la 13:17 Actualizat pe 14.12.2015 la 13:21

Bolile gingivale nu sunt doar rezultatul neplacut al bacteriilor. De cele mai multe ori dantura transmite un mesaj care ar trebui sa ne ingrijoreze fiind dovada ca suferim fie de o anumita boala de inima, fie de diabet, fie dezvoltam o infectie.

Bolile gingivale nu sunt doar rezultatul neplacut al bacteriilor. De cele mai multe ori dantura transmite un mesaj care ar trebui sa ne ingrijoreze fiind dovada ca suferim fie de o anumita boala de inima, fie de diabet, fie dezvoltam o infectie.

Trebuie cunoscut faptul ca daca gingiile care sunt afectate nu sunt tratate, atunci pe langa bolile acestea exista si riscul dezvoltarii unor inflamatii severe, spune YVE.ro.

S-a dovedit stiintific ca cei care prezinta diverse boli la nivelul gingiei sunt mai predispusi la dezvoltarea unor boli de inima spre deosebire de cei care au gingia sanatoasa. Din nefericire nu exista momentan o explicatie rezonabila pentru acest fenomen, insa majoritatea specialistilor sustin ca bacteriile care se formeaza la nivelul cavitatii bucale ajung in circulatia sangvina si in acest mod provoaca inflamatii severe.

Diabetul, din nefericire, diminueaza din imunitatea organismului persoanei in cauza si duce la apritia bolilor de la nivelul gingiei din pricina nivelului marit de zahar de la nivelul sangvin. In vederea protejarii gingiilor, se recomanda consumul in cantitati cat mai mici de alimente bogate in zahar si periajul corect plus utilizarea atei dentare.

Toate persoanele care acuza gura si limba uscata sunt mai expusi dezvoltarii problemelor cavitatii bucale, mai ales cei care sunt diagnosticati cu sindromul Sjogren. In cazul acestui sindrom, persoana in cauza duce la afectarea glandelor salivare si a celor lacrimale.

Aparitia cariilor dentare este favorizata de senzatia de gura uscata. Drept urmare, tratamentele medicamentoase trebuie prescrise cu grija. Medicamentele care provoaca uscarea gurii sunt reprezentate de antihistamine, decongestionante, analgezice si antidepresive.

Modul de influentare a stresului asupra aparitiei cariilor dentare se explica prin cresterea nivelului de cortizol, un efect care afecteaza intregul organism. Statisticile arata ca oamenii stresati isi periaza mai rar dintii si nu mai folosesc ata dentara.

Osteoporoza nu afecteaza doar coloana vertebrala, membrele inferioare si cele superioare, ci si maxilarul care devine tot mai slab ceea ce duce la pierderea dintilor.

Anemia nu se reduce numai la vertij si senzatia de slabire generala, ci si la gingii palide si de o sensibilitate ridicata. In acest caz, organismul nu primeste cantitatea de oxigen necesara. Este foarte importanta comunicarea cu medicul specialist intrucat anemia afecteaza mai multe aspecte.

Bulimia sau anorexia, tulburarile alimentare, pot fi cel mai usor descoperite de medicul stomatolog intrucat dintii se vor eroda si vor aparea inflamatii de la nivelul cavitatii bucale pana la gat si la glandele salivare din pricina acidului gastric.

Persoanele care au HIV vor fi expusi dezvoltarii de afte bucale, negi, pete gri sau albe in cavitatea bucala, afectiuni cauzate de sistemul imunitar extrem de scazut.

Pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida sunt de opt ori mai expusi bolilor gingivale spre deosebire de ceilalti. Din pricina aparitiei inflamatiilor, pacientii cu aceasta afectiune vor efectua un periaj mai ineficient decat inainte din pricina slabirii articulatiilor degetelor.

Pastrarea unei danturi sanatoase si ingrijite ne va feri de dezvoltarea unor boli de rinichi intrucat s-a demonstrat, fara explicatii rezonabile, ca persoanele care mai au dinti sunt mai putin amenintati de bolile renale.

Pentru femeile insarcinate exista o stransa legatura intre problemele personale legate de gingii si cele ale momentului nasterii copilului intrucat daca mama prezint aprobleme gingivale, ea risca ca bebelusul sa vina pe lume mai devreme decat ar trebui.

Gingiile sanatoase vor fi de culoare roz si vor avea o forma ferma. In vederea obtinerii si sustinerii unor gingii sanatoase, se recomanda o igiena dentare corespunzatoare, adica utilizarea unei paste de dinti potrivite, a atei dentare si a apei de gura.

În articolul

Gingivita ne dezvaluie la ce boli suntem predispusi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x