Gutuile te scapa de kilogramele in plus

Publicat pe 25.10.2010 la 13:15 Actualizat pe 25.10.2010 la 13:25

Bogate in vitaminele B, C, E, in potasiu, calciu, magneziu, fier, gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Cu 63 de calorii/100 g, gutuile asigura succesul in curele de slabire.

Bogate in vitaminele B, C, E, in potasiu, calciu, magneziu, fier, gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Cu 63 de calorii/100 g, gutuile asigura succesul in curele de slabire.


Nutritionistii recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa manance doua-trei gutui zilnic. Au putine calorii. Sunt insa foarte bogate in fibre alimentare, care impiedica asimilarea grasimilor. De asemenea, au proprietati diuretice si depurative, de aceea stimuleaza eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus. In acelasi scop poate fi folosit sucul din gutui proaspete. Prin bogatia de vitamine si minerale, sucul de gutui este recomandat de asemenea cardiacilor, anemicilor. Pentru aceasta se bea cite o jumatate de pahar de suc proaspat stors inainte de masa.

Imunitate

“O gutuie toamna este mult mai buna decat o gutuie consumata iarna. Fructul in sezon este mult mai valoros din punct de vedere nutritional decat acelasi fruct in extrasezon. Daca sunt tinute in depozite perioade indelungate, fructele se autoconsuma pentru a trai, dispar astfel unele vitamine, minerale”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. De aceea, specialistul nostru ne sfatuieste sa profitam de sezonul gutuilor pentru a ne intari imunitatea inainte de sezonul rece.

“Gutuile contin multe taninuri, ceea ce le confera proprietati astringente. Datorita taninurilor, gutuile sunt bune in afectiunile digestive, asa cum sunt diareea si dizenteria”, continua specialistul. Gutuile sint putin mai acide decit alte fructe. De aceea este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrica sa nu tolereze gutuile crude. Aceste persoane pot consuma insa compot sau dulceata de gutui. Spre deosebire de alte fructe, gutuile isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si atunci cand au fost preparate termic. Altfel spus, dulceata si compotul de gutui au aceleasi efecte benefice in afectiunile digestive ca si fructele crude. Prin preparare termica insa sunt distruse unele vitamine, printre care si vitamina C.

Decoct din frunze de gutui

Proprietati terapeutice au atit gutuile ca atare, cit si semintele sau frunzele de gutui sub forma de ceai. Decoctul din frunze de gutui are proprietati calmante, astringente, diuretice, fiind recomandat in afectiunile pulmonare, hepatice, in bolile intestinului gros, dar si in curele de detoxifiere.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: rhs.org.uk

În articolul

Gutuile te scapa de kilogramele in plus

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x