Gutuile te scapa de kilogramele in plus

Publicat pe 25.10.2010 la 13:15 Actualizat pe 25.10.2010 la 13:25

Bogate in vitaminele B, C, E, in potasiu, calciu, magneziu, fier, gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Cu 63 de calorii/100 g, gutuile asigura succesul in curele de slabire.

Bogate in vitaminele B, C, E, in potasiu, calciu, magneziu, fier, gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Cu 63 de calorii/100 g, gutuile asigura succesul in curele de slabire.


Nutritionistii recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa manance doua-trei gutui zilnic. Au putine calorii. Sunt insa foarte bogate in fibre alimentare, care impiedica asimilarea grasimilor. De asemenea, au proprietati diuretice si depurative, de aceea stimuleaza eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus. In acelasi scop poate fi folosit sucul din gutui proaspete. Prin bogatia de vitamine si minerale, sucul de gutui este recomandat de asemenea cardiacilor, anemicilor. Pentru aceasta se bea cite o jumatate de pahar de suc proaspat stors inainte de masa.

Imunitate

“O gutuie toamna este mult mai buna decat o gutuie consumata iarna. Fructul in sezon este mult mai valoros din punct de vedere nutritional decat acelasi fruct in extrasezon. Daca sunt tinute in depozite perioade indelungate, fructele se autoconsuma pentru a trai, dispar astfel unele vitamine, minerale”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. De aceea, specialistul nostru ne sfatuieste sa profitam de sezonul gutuilor pentru a ne intari imunitatea inainte de sezonul rece.

“Gutuile contin multe taninuri, ceea ce le confera proprietati astringente. Datorita taninurilor, gutuile sunt bune in afectiunile digestive, asa cum sunt diareea si dizenteria”, continua specialistul. Gutuile sint putin mai acide decit alte fructe. De aceea este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrica sa nu tolereze gutuile crude. Aceste persoane pot consuma insa compot sau dulceata de gutui. Spre deosebire de alte fructe, gutuile isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si atunci cand au fost preparate termic. Altfel spus, dulceata si compotul de gutui au aceleasi efecte benefice in afectiunile digestive ca si fructele crude. Prin preparare termica insa sunt distruse unele vitamine, printre care si vitamina C.

Decoct din frunze de gutui

Proprietati terapeutice au atit gutuile ca atare, cit si semintele sau frunzele de gutui sub forma de ceai. Decoctul din frunze de gutui are proprietati calmante, astringente, diuretice, fiind recomandat in afectiunile pulmonare, hepatice, in bolile intestinului gros, dar si in curele de detoxifiere.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: rhs.org.uk

În articolul

Gutuile te scapa de kilogramele in plus

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x