Importanta alegerii incaltamintei pentru copii

Publicat pe 16.01.2019 la 12:58 Actualizat pe 16.01.2019 la 13:04

Stim deja ca, piciorusele bebelusilor nu au oase, ci cartilaje moi care pot fi deformate cu usurinta daca pantofiorii sunt nepotriviti. Chiar si sosetele prea mici pot dauna picioruselor la varste mici.

Stim deja ca, piciorusele bebelusilor nu au oase, ci cartilaje moi care pot fi deformate cu usurinta daca pantofiorii sunt nepotriviti. Chiar si sosetele prea mici pot dauna picioruselor la varste mici. Un picior are 26 de oase, 19 muschi si peste 100 de ligamente, care abia spre varsta de 18 ani se vor intari pentru a lua forma piciorului adult. Inainte de a incepe sa mearga, bebelusii au nevoie de protectie si sustinere, si in acest stadiu de dezvoltare, au nevoi diferite, inclusiv de incaltaminte adecvata.

Mersul cu picioarele goale nu este numai placut ci si foarte sanatos pentru dezvoltarea initiala a picioarelor. Studiile arata ca mersul cu picioarele goale in primii ani de viata ajuta la formarea corecta a piciorului si a musculaturii. Permitand degetelor sa isi exerseze scopul natural de agatare, picioarele capata forta si coordonare. Bineinteles, mersul cu picioarele goale nu e intotdeauna practic. Cand merg pe afara, pe suprafete dure, picioarele copiilor trebuie sa fie acoperite. Pielea lor moale si sensibila trebuie sa fie protejata de accidente, taieturi si zgarieturi. Atunci incaltamintea potrivita prntru copilul tau devine foarte importanta.

Daca bebelusul tau tocmai incepe sa intre in etapa in care este pregatit sa exploreze lumea, sigur ai o multime de dileme legate de incaltamintea cea mai adecvata pentru el. E momentul in care trebuie sa alegi, cu grija, incaltamintea care sa-i ofere libertatea de miscare de care are nevoie, dar si siguranta si protectia picioruselor micului tau explorator.

Va trebui sa alegi intotdeauna incaltaminte cu talpa flexibila. Ar trebui sa poti indoi, cu mana, pantofiorii micutului tau, fara prea mare efort pentru a o testa. Pantofii copiilor trebuie sa aiba talpa flexibila, pentru a le permite sa mearga corect. E foarte important, mai ales pentru copilasii care tocmai ce au invatat sa mearga. Tine cont de faptul ca ei nu au suficienta putere pentru a flexa piciorul intr-atat de mult, incat sa indoaie o talpa de pantof rigida atunci cand merg, asa ca gandeste-te cum ai merge tu daca n-ai putea indoi talpa piciorului in incaltaminte.

De asemeni, alege incaltamintea sub glezna. Este gresit sa alegem ghetute inalte, pentru ca sa-i tina glezna fixa, fiindca l-ar ajuta sa mearga mai bine. Picioarele copilasilor trebuie sa fie cat mai putin incorsetate. Daca il incalti cu niste ghete care ii tin glezna fixa, nu faci altceva decat sa ii ingreunezi mersul si sa nu ii lasi toti muschii sa lucreze si sa se dezvolte corect. Copiii nu au nevoie de astfel de incaltaminte ca sa invete sa mearga deoarece le creeaza discomfort si le deformeaza mersul plus ca devin mai greoi cand pasesc.

Daca este vara, pentru un mai bun confort cumpara-i sandalele inchise la varf. Incaltandu-l cu sandalute deschise, risti ca piciorul lui sa alunece in sandalute iar asta nu e bine pentru el, plus ca tot praful, nisipul, pietricelele de pe jos isi vor face loc in incaltamintea lui mult mai usor si il vor deranja la mers. Sandalele inchise la varf ii protejeaza degetele la cazaturi sau lovituri si ii dau mai multa siguranta la mers.

Cea mai potrivita incaltamintea pentru micutul tau este cea care ii lasa piciorul sa respire. Copiii transpira mult mai mult decat adultii, asa ca e important ca incaltamintea pe care o poarta sa le lase piciorusele sa respire. Astfel, ai putea alege incaltamintea din panza sau din piele naturala foarte moale si de calitate si nu ii cumpara sandalute sau pantofiori din plastic sau cauciuc, oricat de draguti, colorati sau la moda ti s-ar parea.

Nu este potrivit sa il incalti cu pantofi purtati de alti copii, de exemplu de un fratior mai mare. Este tentant sa pastrezi incaltamintea care a ramas mica unui copil pentru fratiorul sau surioara lui, la fel si sa primesti incaltamintea de la alti copii, daca te gandesti ca asa poti economisi bani, dar nu e deloc indicat sa faci asta, dintr-un motiv foarte simplu: incaltamintea ia forma piciorului copilului care a purtat-o, deci nu e indicata pentru un alt copil, mai ales in cazul celor foarte mici, care abia invata sa mearga si al caror mers este in formare.

Exceptie ar putea face, poate, doar acele perechi de pantofi care sunt ca noi, aproape nepurtate, dar nici atunci nu putem fi siguri ca nu s-au deformat intre timp, asa ca daca vi se ofera cadou incaltaminte deja purtata, cel mai bine ar fi sa refuzati politicos.

Pentru a sti marimea unei ghetute cel mai simplu este sa ii punem talpa piciorului pe o foaie de hartie sau pe un carton si sa trasam, cu un creion, conturul piciorusului, apoi sa il masuram cu un centimetru, de la calcai pana la varful degetului mare. Dar atentie, acestea nu trebuie sa aiba talonet fiindca rigidizeaza ghetuta si copilul va merge greu. Nu uita ca primii ani sunt cei mai importanti in formarea mersului copilului tau.

În articolul

Importanta alegerii incaltamintei pentru copii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x