Inedit: Un spital din Spania le oferă posibiltatea supravieţuitoarelor cancerului mamar de a-şi tatua sânii

Publicat pe 06.04.2017 la 22:12 Actualizat pe 06.04.2017 la 22:21

Reconstructia de san poate avea loc la cateva luni, sau chiar ani, dupa mestectomie.

elmundo.es

Cu brațele acoperite cu desene roșii și verzi, artistul tatuator Alvaro Quesada cu greu se încadrează în imaginea pe care pacientele care au supraviețuit cancerului de sân se așteaptă să o vadă într-o clinică din Madrid, primul spital public din Spania care oferă servicii de tatuaj de sfârc și areolă.

Și totuși, serviciile lui Quesada, care includ tatuarea unor sfârcuri cu aspect realist femeilor care au trecut prin reconstrucții mamare după mastectomie, reprezintă ultimul pas către recuperarea după cancer, iar femeile reacționează cu mare emoție în timpul acestui proces. ''Pleacă plângând și mă îmbrățișează. Este terapie'', spune artistul în vârstă de 32 de ani, care își împarte timpul între propriul salon de tatuaj și pacienții din spital.

Reconstrucția de sân poate avea loc la câteva luni, sau chiar ani, după mestectomie, iar tehnica implică utilizarea unui expander tisular ce întinde pielea pentru a face loc unui viitor implant. Crearea sfârcului se realizează mai târziu și implică încă o intervenție chirurgicală. ''În acest moment, majoritatea pacientelor sunt epuizate'', spune Lorenzo Rabadan, medicul care l-a abordat inițial pe Quesada pentru a le oferi femeilor o alternativă la chirurgie. El l-a invitat pe artistul tatuator să pregătească personalul în deprinderea acestei tehnici.

Cu ajutorul unui pistol de tatuat de culoare roz pal, Quesada creează iluzia tridimensională a unui sfârc pe sânul unei paciente care a trecut prin reconstrucția mamară, combinând culori cu nume precum ''roz trandafiriu'', ''zahăr brun'' și ''negru tribal'' pentru a simula nuanțele naturale ale unei areole.

Nevăzător cu un ochi, Quesada își oferă serviciile în mod gratuit. Serviciul național de sănătate nu i-a acoperit costurile implantului după ce și-a pierdut ochiul stâng în urma unei tumori benigne, arată sursa citată.

În articolul

Inedit: Un spital din Spania le oferă posibiltatea supravieţuitoarelor cancerului mamar de a-şi tatua sânii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • la 01:33
Frumoasa Özge Yağız, „Reyhan din Jurământul”, este protagonista unui nou serial turcesc
Happy People • ieri la 15:12
6 seriale turcești pe care nicio femeie nu trebuie să le rateze
Happy People • ieri la 13:09
Iubita lui Fernando Carrillo, radiantă în ultimul trimestru de sarcină. Cum s-a fotografiat
Happy People • ieri la 13:09
Christian Chávez s-ar putea să nu participe la concertul RBD. Actorul este implicat într-un proces cu fostul lui partener
Happy People • pe 26.11 la 13:48
Nunta dintre Ninel Conde și iubitul ei Larry Ramos va fi transmisă în direct de un post de televiziune
Happy People • pe 26.11 la 12:27
Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!