Invata sa actionezi corect cand iti curge sange din nas
Publicat pe 27.11.2010 la 20:45 Actualizat pe 27.11.2010 la 21:11
A intrat in vorbirea poporului cum trebuie sa actionezi cand te podideste sangele pe o nara. Si vecina de bloc sau cumatra venita in vizita te povatuiesc cat ai clipi. Stai cu capul pe spate si ridica mana in sus.
O aiureala! Pentru ca ridicarea mainii n-are nici un efect, suna ca naiba de nepotrivit.
Lasarea capului pe spate nu numai ca n-are nici o influenta pozitiva, mai mult, aduce chiar rau, si anume sangele care ajunge in gat este inghitit si duce la varsaturi, parand hemoragie digestiva, sau poate patrunde brambura pe trahee, esuand in plamani cu posibile viitoare infectii.
Si fiindca tot a venit vorba despre cum trebuie sa actioneze omul caruia ii curge sange din nas, sa amintim si modul de actiune potrivit. Trebuie sa apesi prin exteriorul narii in zona de interior a nasului de unde curge sangele si sa te duci la o sectie ORL pentru consult.
Cand s-a oprit sangele, nu este rau sa sufli nasul, pentru a curata nara de cheagurile ramase. Legat de sfatul ridicarii aiurea a mainii, cand iti curge sange din nas, s-au petrecut si scene nostime.
Tupeist recunoscut in cariera de fotbalist, Lacatus obisnuia sa-i ia tare nu numai pe adversari, ci si pe arbitri ca sa-i timoreze. Cand arbitrii ridicau steagul in sus la vreo neregula, in timpul meciului, Lacatus le striga in bataie de joc: „Ce ridici mana in sus, iti curge sange din nasA!", si intimidarea arbitrului era ca si infaptuita imbracata in vorbe cu haz.
Explica sangerarea din nas sau epistaxisul prof. dr Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul Sfanta Maria. Cel mai adesea, sangerarea apare aproape de varful nasului, mai sus cu un centimetru de marginea exterioara a narilor, fiindca acolo este o portiune foarte vascularizata, deci este o zona fragila expusa sangerarii.
In jur de 60% din sangerarea din nas este cauzata de tensiunea mare si apare la hipertensivii care si-au neglijat tratamentul sau uita sa-si ia medicamentele in ziua respectiva.
Curgerea sangelui din nas e pri¬a supapa de siguranta care da drumul la valoarea prea ridicata a tensiunii arteriale. Este un motiv pentru care umbla o alta vorba in popor: „Bine ca ti s-a spart un vas in nas si nu s-a spart un vas in creier din cauza tensiunii, ca mureai sau ramaneai paralizat".
Tocmai de aceea la hipertensivi, mai ales la cei peste o anumita varsta, nu se mai face coagularea vasului care sangereaza si nici cauterizarea, pentru a nu strica supapa prin care se da drumul la sangele cu presiune prea mare in hipertensiune. La ei se trateaza hipertensiunea care este cauza epistaxisului.
Vezi si Antena 1!
sursa foto: coolhealththings.com