La ce să fim atenți când cumpărăm o pastă de dinți. REGULI DE AUR de la specialist

Publicat pe 04.10.2016 la 12:54 Actualizat pe 04.10.2016 la 13:03

Oare pasta de dinti cu fluor este dăunătoare sănătății. „Este foarte important să verificăm pe ambalaj faptul că pastă de dinți este aprobată de Asoci

Piața este invadată de o mulțime de branduri și de tipuri de pastă de dinți: cu fluor, fără fluor, pentru albirea dinților, anti-tartru, pentru dantură sensibilă, contra sângerărilor gingiilor.

Pentru a nu face experimente cu sănătatea danturii cumpărând haotic sau citind părerile altora de pe internet, este bine, însă, că, înainte de a cumpără astfel de produse, să consultați medicul stomatolog, care vă va recomanda exact pasta de dinți de care aveți nevoie, conform gradului de sanatatate a danturii.

Medicul stomatolog Oana Florea ne spune la ce să fim atenți când cumpărăm pastă de dinți din supermarket, farmacie sau plafar și dacă este adevărat mitul conform căruia pastă de dinți cu fluor ar fi dăunătoare sănătății.

Este foarte important să verificăm pe ambalaj faptul că pastă de dinți este aprobată de Asociația Medicilor Dentiști din România, că este astfel testată, nu conține produși nocivi sau toxici și este eficientă pentru scopul propus.

Următorul criteriu important este că pastă de dinți să conțină fluor (în doză recomandată vârstei), dovedit fiind că, local, fluorul are acțiune eficientă împotrivă cariilor.

În afară de acesta, pastele de dinți conțin o lista de ingrediente comune (agenți abrazivi, arome, agenți de îngroșare, detergenți, umectanți), precum și alți compuși în funcție de producător și scopul propus (bicarbonat de sodiu, vitamine, compuși antibacterienienzime, calciu, diverse plante aromatice etc).

Este de preferat să întrebați medicul dentist care este pasta recomandată în funcție de nevoile dumneavoastră individuale. Aceasta trebuie să va rezolve problemă existent (tartru, gingivită, dinți sensibili, albire dentară etc) și să respecte gradul de sensibilitate al dinților și al gingiei.

Legat de fluor, în ultimii ani, circulă din ce în ce mai multe atenționări pe internet cum că fluorul ar fi nociv, chiar otrăvitor, pentru organism.
Pentru a lămuri această problemă, trebuie să înțelegem că, în general, orice substanță cu rol benefic, administrată în exces, poate deveni o otravă, în special pentru cei mici. La fel și fluorul.

Din acest motiv, pentru a nu riscă să apăra fuoroza dentară sau, la extrem, intoxicația, se recomanda că bebelușii sau copiii mici, care încă nu știu să scuipe, să fie spălați pe dinți cu pastă fără fluor.

În cazul copiilor mai mari sau al adulților, fluorul este benefic, în cantități normale din pastă de dinți, el scăzând riscul apariției cariei cu 40%.
Există însă foarte mulți oameni care cred că fluorul este, de fel, nociv. Se face însă confuzie între compușii cu fluor (fluorură de sodiu sau calciu) care sunt prezenți în pastă de dinți, și care nu sunt periculoși, și fluorul, că element chimic, care este înalt reactiv și foarte otrăvitor.

Este o mare diferență între compușii de fluor și fluorul pur. Este cam același lucru cu sărea de bucătărie (clorura de sodiu), care nu este același lucru cu clorul utilizat la piscina”, declară medicul stomatolog Oana Florea.

În articolul

La ce să fim atenți când cumpărăm o pastă de dinți. REGULI DE AUR de la specialist

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum au reușit doi tineri să cumpere o casă de vis în Sicilia cu doar 1 € fără să folosească celebra schemă care ascunde costuri uriașe
a1.ro
Cu se se ocupă soția lui Gabi Tamaș, concurentul Asia Express sezonul 8. Fostul fotbalist se mândrește cu ea
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x