Legumele si iaurtul te ajuta la dieta
Publicat pe 27.08.2010 la 12:51 Actualizat pe 27.08.2010 la 13:33
Vara iti pune la dispozitie cu generozitate o multime de fructe si legume care, combinate cu grija, iti pot furniza niste mese cu adevarat gustoase si deloc grele. Fii totusi atenta si la capcane: multe mancaruri de legume "inghit" mult ulei in timpul prepararii. E cazul salatei de vinete, unul dintre cele mai apreciate aperitive de la noi. Nu zice nimeni sa nu gusti, dar ai grija: "am mancat doar o salata" poate echivala cu "am inghitit 1 000 de calorii fara sa-mi dau seama.".
In capul listei: rosii si ardei
Fructele si legumele viu colorate isi iau nuantele apetisante de la substante precum licopenul, vitamina A sau vitamina C. Foloseste-le din abundenta in preparatele tale culinare, pentru a te aproviziona cu substante nutritive inglobate in produse cu putine calorii.
Alege rosiile tari, intens colorate, depoziteaza-le intr-o camara umbroasa si savureaza-le in cateva zile. Nu renunta la rosiile conservate: poti folosi conservele de rosii taiate cubulete pentru a le adauga in supe, salate la sosul de paste sau la tocanite.
Ardeii copti fac minuni in orice combinatie: ii poti folosi pe post de salata sau de garnitura. Daca nu ai timp sa-i coci singura, cumpara-i copti si gata curatati.
Idee de reteta: Taie jumatati un kilogram de rosii mici, aseaza-le intr-un vas termorezistent, presara sare si adauga ulei de masline din belsug. Coace rosiile la foc mic in cuptor si prepara-ti astfel propriile rosii uscate. Adauga-le la felurile cu paste, la salate, sau serveste-le ca aperitiv, cu o felie de branza alaturi.
Iaurtul iti ridica moralul
Iaurtul, dar si alte lactate sunt pline de calciu si proteine valoroase si, daca optezi pentru variantele degresate, te pot ajuta sa slabesti. Multe studii sugereaza ca lactatele, ca parte dintr-o dieta hipocalorica, ajuta la pierderea rapida in greutate si, in acelasi timp, intaresc oasele si iti mentin moralul.
Inlocuieste inghetata obisnuita cu iaurt degresat cu fructe, tinut la congelator. Foloseste iaurtul pe post de sos pentru alate, in locul uleiului. Citeste etichetele cu atentie si alege, de pe raftul de lactate, acele produse cu adevarat dietetice. Pe multe scrie "diet" sau "0% grasime", in conditiile in care contin o gramada de zahar.
Idee de reteta: Uimeste-ti prietenii cu un parfait low fat facut din straturi de fructe proaspete, iaurt degresat de vanilie si musli, totul pus intr-o tava metalica si tinut la congelator.
Sursa foto: ekinokspatent.com.tr