Lentilele de contact: design și utilitate

Publicat pe 03.04.2018 la 09:40 Actualizat pe 03.04.2018 la 09:43

Dacă v-ați hotărât să renunțați la ochelarii de vedere sau vreți să luați o pauză de la ei pentru un eveniment special, lentilele de contact sunt o alegere excelentă. Așa cum există ochelari de vedere de mai multe feluri pentru a putea corecta diferite defecte de vedere, același lucru este valabil și pentru lentilele de contact. În cazul în care nu știți exact cum se clasifică acestea, urmează să aflați. În funcție de nevoile pe care le aveți, există mai multe defecte de vedere și lentile pentru a le corecta:

Prezbiopia – lentile de contact bifocale sau multifocale

Prezbiopia este un defect de vedere ce începe să se manifeste mai ales după ce înaintăm peste 40 de ani. Dacă suferiți de acest defect de vedere aflați că acesta se referă la incapacitatea de a mai focaliza obiectele apropiate. Pentru a forma o imagine, ochiul nostru utilizează corneea și cristalinul pentru a putea proiecta imaginea pe retină. Cristalinul își mișcă forma cu ajutorul mușchiului care se află în jurul său, devenind astfel flexibil. În momentul în care vă uitați la un obiect în depărtare, mușchiul se relaxează, iar atunci când priviți un obiect aflat aproape, mușchiul se contractă.

Dacă vă doriți lentile de contact care să vă ajute cu acest defect de vedere, lentilele de contact bifocale sunt una dintre variante. Acestea sunt formare din două secțiuni: o parte inferioară, destinată vederii de aproape, iar cea superioară, destinată vederii la distanță. Aceste lentile vin din păcate și cu un dezavantaj: există posibilitatea ca vederea intermediară să fie neclară.
O altă variantă ar putea să fie lentilele de contact progresive sau multifocale. Aceste lentile există și pentru ochelari, iar rolul lor este de a ne ajuta să vedem bine la orice distanță. Dezavantajul pe care îl au aceste lentile este acela că perioada de adaptare poate fi mai lungă decât de obicei, chiar până la 2 săptămâni.

Miopie și hipermetropie – lentile monofocale

Miopia este defectul de vedere cel mai des întâlnit, și se referă la vedea îngreunată a obiectelor aflate la distanță. Dioptriile acestei afecțiuni sunt cele notate cu minus. De cealaltă parte, hipermetropia este defectul de vedere care ne împiedică să vedem bine obiectele aflate foarte aproape, deși la distanță vedem foarte bine. Acest de-al doilea defect de vedere este și el foarte des întâlnit, dar nu la fel de comun precum miopia.

Dioptriile pentru hipermetropie sunt cele marcate cu plus.

Lentilele de contact destinate pentru aceste nevoi sunt cele mai numeroase. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste defecte de vedere sunt cele mai des întâlnite. Dacă aveți nevoie de lentile de contact pentru miopie sau hipermetropie, acestea sunt disponibile pentru purtare zilnică sau unică folosință, precum și făcute din Hidrogel, dar și din Silicon-Hidrogel.

Lentile de contact moi și lentile de contact rigide

Ați auzit de ambele tipuri de lentile de contact și încă nu știți ce să alegeți? Tocmai pentru asta vă vom prezenta atât avantajele, cât și dezavantajele fiecărui tip de lentile de contact.

Lentilele de contact rigide sunt mult mai durabile, conferă o vedere mai clară ochiului nostru și sunt mai prietenoase pentru un buget redus. De asemenea, rezistă mai mult timp la depunerile proteice, spre deosebire de rivalele lor. Principalul dezavantaj al acestora ține de purtarea lor în ochi – oferă un confort mai scăzut și un grad mai mare de deplasare, spre deosebire de lentilele moi.

Lentilele de contact moi sunt mai prietenoase cu ochiul nostru, acesta adaptându-se mai ușor cu ele. Totuși, lentilele de contact moi au nevoie de atenție deosebită deoarece sunt predispuse la depunerile proteice și rezistă mult mai puțin în timp. De asemenea, costurile sunt mai ridicate.

Sursa foto: pixabay.com

În articolul

Lentilele de contact: design și utilitate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x