Letal: In Europa, cancerul de col uterin face cele mai multe victime in randul romancelor
Publicat pe 04.09.2012 la 12:16 Actualizat pe 04.09.2012 la 21:41
Romania are cea mai mare rata de mortalitate din Europa, survenita in urma dezvoltarii cancerului de col uterin. Dr Zorela Sgarbura, medic primar ginecolog, a spus, in cadrul emisiunii Neatza cu Razvan si Dani, ca aceasta situatie nu este diferita de cea de acum cativa ani, in ciuda lupta impotriva acestei boli prin facilitarea vaccinurilor corespunzatoare.
Cancerul de col uterin este un pericol tacit care le ameninta din umbra pe toate femeile. Indiferent daca au 24 de ani sau sunt mame, trecute de varsta de 40 de ani, femeile risca sa fie diagnosticate cu aceasta boala. Cele mai multe dintre ele nici macar nu vor avea simptome in zona genitala, nu vor simti niciun disconfort.
Pentru a depista din timp daca esti predispusa la aceasta boala, trebuie sa mergi anual la ginecolog pentru testul Babes-Papanicolau. In momentul in care rezultatul testului nu este conclusiv, vei recurge la o colposcopie, o operatie de analizare a aspectului colului uterin, printr-un aparat care mareste zona, dezvaluind eventuale leziuni uterine. Se mai poate apela la o a treia analiza, genotiparea HPV, cea care anunta infectarea cu virusul HPV, responsabil de cancerul de col uterin.
Acest tip de cancer nu este ereditar. Se pot lua de la parinte anumiti factori de risc dar nu este obligatoriu sa ai cancer de col uterin, cu conditia sa mergi la testari periodice si sa urmezi un tratament adecvat inca de la primele semne ale existentei unor leziuni pe col.
In Romania exista la ora actuala, conform evz.ro :
270 de oncologi
1 oncolog la 2.140 de pacienti/anual
1 oncolog la 230 pacienti/lunar.
Cancerul a ajuns principala cauza de mortalitate (ucide aproape 8 milioane de oameni anual) si se preconizeaza ca numarul imbolnavirilor va creste cu 50% in urmatorii 20 de ani.
sursa foto: hepta.ro
Vezi video mai jos!