Mahmureala - ce să eviți și ce să faci pentru a te simți mai bine
Publicat pe 27.12.2013 la 12:08 Actualizat pe 27.12.2013 la 13:16
Dacă ai petrecut intens zilele acestea și te așteaptă alte câteva zile de distracție, totul culminând cu noaptea de revelion, este foarte probabil ca starea de mahmureală să nu-ți fie străină. Deși cea mai bună soluție este să previi ca acest lucru să se întâmple, un pahar duce la mai multe, iar voia bună ne poate face să depășim pe nesimțite limita. Există destul de multe remedii pentru alungarea mahmurelii, însă va trebui să o descoperi pe care care funcționează cel mai bine în cazul tău:
Ce să nu faci
În primul rând uită zicala cui pe cui se scoate. Dacă bei alcool când ești mahmur, acest lucru poate atenua simptomele, dar îți va face mai mult rău pe lungă durată. Motivul pentru care te simți rău este că alcoolul este toxic pentru organism. Trebuie să îi oferi corpului tău șansa de a-și reveni. Dacă vrei să scapi de mahmureală bând mai mult alcool, vei fi și mai mahmur în orele ce urmează.
Măncare grasă sau ceva ușor?
Deși nu există vreo explicație științifică pentru care mâncarea grasă ajută la mahmureală, este unul dintre cele mai eficiente și populare remedii. Medicii recomadă însă ceva ușor pentru digestie cum ar fi pâine prăjită și cereale. Sfatul specialiștilor este să iei o masă care să nu îți suprasolicite stomacul și să ai grijă la hidratare. Puțină miere este și ea indicată.
Cafeaua cea de toate zilele
Dacă bei cafea în mod regulat, trebuie să bei o cafea și atunci când ești mahmur pentru că lipsa cafelei te poate face să te simți și mai rău. Însă pentru că în general cafeaua nu este recomandată în situații de mahmureală, trebuie să bei foarte puțină, doar cât să îi oferi corpului doza de care are nevoie.
Apa și băuturile pentru sportivi
Deshidratarea cauzată de alcool este motivul pentru care te simți atât de rău. De fapt, medicii nu s-au pus de acord asupra cauzelor din spatele unei mahmureli. Ele pot fi determinate de un consum mare de alcool urmat de lipsa lui, alte cauze pot fi substanțele toxice din băuturi, în special din cele închise la culoare, cum ar fi whiskey. Un alt motiv ar putea fi un dezechilibru al ritmului biologic, la care se adaugă oboseala și stresul la care este supus organismul. Înlocuirea lichidelor cu apă și băuturi ce conțin minerale te pot ajuta să te simți mai bine.
Foto: hepta.ro