Mâncarea fast-food nu doar îngrașă, ci afectează și comportamentul oamenilor
Publicat pe 10.10.2016 la 17:11 Actualizat pe 26.10.2016 la 16:33
Oamenii de stiinta au descoperit ca mancarea fast-food influenteaza si comportamentul consumatorilor.
Un hamburger, ori un hot dog, sau chiar o porție mare de cartofi prăjiți cu aripoioare reprezintă o tentație uriașă pentru mulți oameni. Mai ales pentru aceia care nu se pricep sau nu au timp să gătească. Ei bine, pe lângă faptul că acestea nu sunt sănătoase și îngrașă, oamenii de știință au descoperit încă un efect neplăcut pe care acest tip de ”junk food” îl are asupra oamenilor.
Un studiu realizat de cercetătorii australieni a scos la iveală faptul că acest tip de mâncare, pe lângă că îngrașă, suprimă şi dorinţa oamenilor de a mânca echilibrat.Consumul excesiv de alimente nesănătoase poate schimba, în timp, comportamentul unei persoane. Astfel, scade capacitatea de auto-control şi duce, automat, la mâncatul în exces şi la obezitate.
Cercetătorii de la University of New South Wales, Australia, au studiat efectul mâncării junk food pe șobolani, deoarece circuitele cerebrale sunt similare la toate speciile de mamifere. Ei le-au dat acestora apă îndulcită cu zahăr. Apoi i-au antrenat să răspundă într-un fel anume la diferite arome.
Şobolanii crescuţi cu o alimentaţie echilibrată nu au mai răspuns la indiciile legate de o anumită aromă a apei îndulcite, după ce au consumat o anumită cantitate din ea. Acest mecanism înnăscut i-a protejat împotriva supraalimentării.
Apoi, şobolanii au fost hrăniți cu produse de tip junk food, similară celei consumate de oameni în restaurantele fast food. Zilnic, li se ofereau la discreție două tipuri de mâncăruri sărate (plăcintă, rulouri chinezeşti) şi două dulci (biscuiţi, fursecuri, prăjituri). După numai două săptămâni, greutatea şobolanilor a crescut 10%, iar comportamentul lor s-a schimbat.
Nu mai erau indiferenţi la sunetul care anunţa prezenţa unui aliment de tip junk food cu care erau prea obişnuiţi. Efectele s-au menţinut o vreme şi după ce şobolanii fuseseră din nou trecuţi la un regim de hrană sănătoasă.
Concluzia oamenilor de ştiinţă a fost că mâncarea de tip junk food provoacă modificări durabile în circuitul de recompensă din creierul animalelor. Astfel, specialiștii au avertizat că reacțiile șobolanilor pot avea implicaţii şi pentru oameni, informează dailymail.co.uk