Masa de Paște și excesul alimentar. Cum poți limita efectele acestuia fără să îți refuzi niciun deliciu

Publicat pe 05.04.2019 la 09:11 Actualizat pe 05.04.2019 la 09:26

Deși ești conștientă de faptul că preparatele de Paște pot fi destul de grele, iar consumul lor în cantități mai mari poate duce la unele probleme medicale, este destul de greu să îți refuzi aceste plăceri.

De foarte multe ori, sărbătorile sunt văzute ca o bună oportunitate de răsfăț culinar pentru tine, familia ta și cei apropiați pe care îi inviți la masă. Deși ești conștientă de faptul că preparatele de Paște pot fi destul de grele, iar consumul lor în cantități mai mari poate duce la unele probleme medicale, este destul de greu să îți refuzi aceste plăceri. Pentru că până la urmă trebuie să fie o zi specială din toate punctele de vedere, ar fi și păcat să nu te bucuri de deliciile acestei sărbători, cu o singură condiție: să respecți un plan echilibrat.

Masa de Paște și excesul alimentar. Cum poți limita efectele acestuia fără să îți refuzi niciun deliciu:

1. Limitează-te la porții mici

În mod evident, preparatele tradiționale de Paște tind să fie și foarte bogate în calorii. Așa cum Susie Burrell, specialistă în nutriție, explică pentru Daily Mail, „o persoană va consuma, în medie, între 1.500 și 2.000 de calorii la masa de prânz”, în perioada de Paște. Cum metabolismul unei femei arde în jur de 1.700-1.900 de calorii pe zi, în timp ce al unui bărbat poate arde aproximativ 2.100 de calorii, numai această masă va depăși necesarul tău zilnic. Este și motivul pentru care masa de Paște ar trebui împărțită în porții mai mici, în gustări care, deși din punct de vedere caloric sunt consistente, cantitativ vor fi mai reduse. Poți începe prin aperitive pentru masa de Paște delicioase și foarte ușor de preparat, dar în cantități ideale pentru a întreține discuția la masă, nu pentru a sătura pe toată lumea. Apoi, poți veni cu celelalte preparate speciale de Paște, însă ai grijă să respecți același principiu al porțiilor mai reduse.

2. Nu sări peste mese

Una dintre erorile pe care le poți comite de sărbători, încercând să reduci numărul caloriilor consumate, este să sari peste mese. Spre exemplu, în duminica Paștelui poți sări peste micul dejun, crezând că astfel te poți bucura fără griji de preparatele servite la masă alături de familie. În primul rând, atunci când sari peste mese, metabolismul tău încetinește și arde chiar mai puține calorii decât de obicei. În al doilea rând, nu vei face altceva decât să îți provoci o stare de foame mult mai mare și să mănânci pe măsură. Poți începe ziua cu o salată ușoară și poți alege câteva fructe sau nuci din care să mănânci câte puțin pe parcursul zilei.

3. Nu renunța la activitatea fizică

Faptul că este Paște nu înseamnă că tot ce trebuie să faci este să stai la masă și să încerci toate delicatesele din casă. Vremea este frumoasă afară, așa că poți ieși să alergi pentru 40 de minute în parc, să dai o plimbare cu bicicleta prin oraș sau să mergi la un curs de exerciții fizice la sală. Vei avea un alt tonus, metabolismul tău se va accelera în acest fel, ceea ce îți va permite să arzi mai multe calorii și vei putea păstra, într-o oarecare măsură, un raport echilibrat între ce pui și ce arzi. Dincolo de toate, gândește-te numai la faptul că zece minute de alergare ușoară te ajută să dai jos aproximativ 100 de calorii, în timp ce un singur ou fiert are aproximativ 150 de calorii.

4. Hidratează-te

Organismul tău are nevoie de apă, atât pentru a fi capabil să se curețe singur de toxine, cât și pentru limitarea consumului exagerat de mâncare. În plus, pentru că de Paște este posibil să consumi și alcool, asigură-te că pentru fiecare pahar de alcool consumat să bei și un pahar de apă.

Preparatele tradiționale de Paște, un pahar de vin, deserturile, toate acestea pot face parte din meniul tău de sărbători atâta timp cât reușești să păstrezi o limită a cantităților. Nu trebuie să îți refuzi nimic atunci când ești în mijlocul unor ocazii speciale, dar asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Anastassiya Bezhekeneva

În articolul

Masa de Paște și excesul alimentar. Cum poți limita efectele acestuia fără să îți refuzi niciun deliciu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x