O femeie din patru suferă de durere de ovare. Cât de periculoasă devine această afecțiune dacă nu e tratată?

Publicat pe 05.01.2017 la 12:34 Actualizat pe 05.01.2017 la 14:05

Netratata, ”raceala la ovare” poate duce la infertilitate.

Foto: hepta.ro

O femeie din patru suferă de durere de ovare. Invitat în platoul eimisiunii ”Star Matinal”, specialistul dr Ovidiu N. Peneș a vorbit despre simptomele acestei afecțiuni, dar și despre cât de gravă este aceasta.
Răceala la ovare este termenul popular, nemedical, pentru anexită, inflamația ovarelor și a trompelor uterine și nu are nicio legătură cauzala cu frigul, așa cum se spune în popor. Cauzele răcelii la ovare sunt multiple și trebuie analizate de personalul medical.

Răceala asta la ovare, în cele mai multe cazuri, este un mit”, spune specialistul invitat la Antena Stars.

Tabloul tipic al unei paciente cu răceală la ovare este: femeie tânară, având eventual și un sindrom febril și leucoree abundentă, purulentă. Cauza la o asemenea pacientă e, în majoritatea cazurilor, o infecție cu transmitere sexuală.
Alte cauze sunt: nașterea, avortul și intervențiile invazive în sfera genitală sau abdominală, când bacteriile pot migra din vagin sau colon spre trompe și ovare.

Simptomele răcelii la ovare sunt date de efectele acestor bacterii asupra organelor afectate. Local, apare inflamația, adică umflarea acestor țesuturi. Durerea, cel mai des întâlnit simptom, este deseori doar unilaterală și este dată atât de mediatorii înflamației cât și de efectul mecanic al acestei creșteri în volum. De aceea, durerea se accentuează la efort, la întinderi, la contact sexual.


Din această ”răceală la ovare” se poate ajunge chiar și la infertilitate. Inflamația trompelor duce la îngustarea lor, vindecarea fiind prin cicatrizare / fibroză, iar procesele normale nu mai pot avea loc, aparând astfel infertilitatea. O infectie nediagnosticată și netratată la timp duce la complicații ce pot necesită intervenția chirurgicală.

O altă complicație a răcelii la ovare este cronicizarea sa, aparând Boala Inflamatorie Pelvină. Persistența inflamației poate duce la sclerozarea / cicatrizarea țesuturilor, se pot permanentiza infertilitatea, tratamentul antibiotic nemaifiind de ajuns pentru rezolvarea acestei probleme.

Mai multe informații aflați din clipul de mai sus.

În articolul

O femeie din patru suferă de durere de ovare. Cât de periculoasă devine această afecțiune dacă nu e tratată?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: „Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x