O ipoteză uluitoare: omul se trage dintr-o maimuță acvatică

Publicat pe 28.04.2014 la 10:56 Actualizat pe 28.04.2014 la 10:59

De când cu Darwin și cu Evoluționismul, au apărut multe teorii despre „omul-maimuță” și „maimuța-om”, există însă una care a stârnit mai multe controverse decât oricare dintre ele.

De când cu Darwin și cu Evoluționismul, au apărut multe teorii despre „omul-maimuță” și „maimuța-om”, există însă una care a stârnit mai multe controverse decât oricare dintre ele.

În urmă cu o jumătate de secol și mai bine, în 1960, Sir Alister Hardy, eminent biolog marin și profesor la Oxford University, își publica pentru prima dată teoria în prestigioasa revistă „New Scientist”. „Omul este urmașul unei specii de maimuță acvatică”, scria el, iar ipoteza lui a fost agreată ulterior, susținută și dezvoltată de Jacques Mayol, în scrierea sa „Homo Delphinus”. În paranteză fie spus, se pare că această teorie l-a inspirat și pe Marc Harris, autorul seriei de comicsuri din anii 70, „The Man from Atlantis” (care avea să fie punctul de pornire pentru celebrul serial american omonim, cu Patrick Duffy în rolul principal). Pe de altă parte, teoria lui Hardy lasă câmpul (mă rog, oceanul) deschis și sirenelor mitologice.

Dar acolo era vorba de o lume ficțională. Să vedem mai degrabă care au fost argumentele omului de știință.

Sir Alister Hardy susținea că totul a început în urmă cu vreo 20 de milioane de ani, la sfârșitul Miocenului, când s-a pornit o ploaie fără sfârșit peste planetă. Potopul a durat... milioane de ani și avea să ducă la apariția, de-a lungul coastelor africane, a pădurilor tropicale, luxuriante, în care, printre alte vietăți și-a aflat locul și o specie de gorilă nu mai înaltă de un metru și jumătate, cu canini proeminenți și corp acoperit de o pilozitate abundentă, cu fire foarte lungi. Specia a fost numită Dryopithecus africanus, iar antropoidul pe care trebuie să-l urmăm făcea parte din subspecia Proconsul.

A urmat seceta Pliocenului. Douăsprezece milioane de ani fără picătură de apă. Multe dintre antropoide au dispărut, au supraviețuit doar cele care și-au găsit adăpost în puținele păduri rămase pe planetă sau acelea care au reușit să se adapteze la climatul arid din câmpiile deschise. A mai existat însă o a treia categorie de supraviețuitori: cei care s-au adaptat la viața marină.

Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul

O ipoteză uluitoare: omul se trage dintr-o maimuță acvatică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 aprilie 2024. Taurii trebuie să se organizeze mai bine. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia ia și 2000 de euro pe lună"
a1.ro
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
HelloTaste.ro
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Catine
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
MediCOOL
Sarea amară (sare Epsom): întrebuințări și beneficii pentru sănătate
Spynews
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
DeParinti
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
MediCOOL
Obiceiul care îți îmbunătățește sănătatea tractului digestiv. Rolul igienei orale
HelloTaste
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
x