(P) Cum alegi cea mai sănătoasă pâine și ce ingrediente trebuie să conțină

Publicat pe 24.09.2021 la 04:32 Actualizat pe 24.09.2021 la 13:34

Pâinea este un aliment de bază care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră zilnică. Chiar și acelora dintre noi care își doresc să-și mențină o greutate corporală optimă, specialiștii ne recomandă să nu excludem complet pâinea din alimentația noastră; ideal este ca oricine să știe că aceasta are un rol nutritiv important, mai ales dacă este aleasă corect.

Care este, însă, cea mai sănătoasă pâine din multitudinea de produse de brutărie disponibile și care sunt ingredientele pe care trebuie să le conțină ea?

Pâinea din făină de grâu, o opțiune sănătoasă

Dacă ești în căutarea unui sortiment de pâine care nu reprezintă un pericol pentru siluetă și nici pentru sănătate, optează pentru pâinea din grâu 100%. De regulă, o poți distinge ușor datorită nuanței mai închise (datorată cerealelor integrale), detaliu pe care îl poți observa fără să știi foarte multe reguli de nutriție. În plus, citește eticheta de ingrediente pentru a afla detalii despre conținutul de cereale al pâinii. Spre deosebire de pâinea albă, cea integrală este realizată din cereale întregi, ale căror componente reprezintă fiecare o sursă de proteine, carbohidrați buni, fibre și vitamine.

Pâinea fără gluten, pentru persoanele cu intoleranță

Efectele intoleranțelor alimentare pot fi prevenite printr-un control riguros al produselor pe care le consumăm. Intoleranța la gluten este o problemă tot mai frecvent întâlnită - potrivit consumator.gov.md, circa 4% din populație se confruntă cu ea, motiv pentru care producătorii de produse de brutărie au introdus pe piață un nou sortiment de pâine, anume cel fără gluten. Aceasta reprezintă o alternativă sănătoasă la pâinea cu gluten și te ajută să-ți menții greutatea dorită. Pâinea fără gluten este ideală și pentru copii.

Pâinea cu ovăz, un aliment sănătos

Un alt tip de pâine care poate fi consumat în siguranță inclusiv de către persoanele cu intoleranță sau alergie la gluten este pâinea cu ovăz. Principalul său avantaj este compoziția bogată în fibre, vitamine, proteine, minerale și antioxidanți. În plus, făina de ovăz are la rândul său o serie de proprietăți care nu pot fi contestate; aceasta reduce nivelul colesterolului și al zahărului din sânge datorită fibrei solubile denumite beta-glucan, totodată asigurând organismului aportul necesar de fosfor, magneziu, cupru, fier și zinc. Mai mult decât atât, acest aliment reprezintă o sursă excelentă de vitamine din complexul B.

Pâinea de ovăz este indicată și pe durata curelor de slăbire, desigur consumată cu moderație, deoarece oferă sațietate pe termen lung și este un real ajutor în lupta cu excesul ponderal.

Pâinea de in

Mai puțin populară, dar la fel de sănătoasă precum celelalte tipuri de pâine prezentate în listă este pâinea de in, obținută din cereale integrale de in. Ea reprezintă o sursă bogată de acid linolenic, asociat, în urma studiilor, cu un risc mai scăzut de boli de inimă. În plus, pâinea de in conține și lignani, care se comportă ca niște antioxidanți în organism. Semințele de in sunt foarte hrănitoare, deci nu trebuie să-ți faci griji nici în ceea ce privește sațietatea acestui aliment iar, ca un bonus, pâinea de in contribuie și la îmbunătățirea sănătății digestive.

Indiferent de pâinea pe care o alegi, aceasta trebuie consumată cu regularitate. Indicat este să consumi una-două felii de pâine la o masă și să nu o asociezi cu alimente din aceeași categorie nutrițională (ex: cu cartofii sau cu pastele, cu orezul etc.).

În articolul

(P) Cum alegi cea mai sănătoasă pâine și ce ingrediente trebuie să conțină

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x