( P ) Cum să-i ajuți pe cei mici să aibă un zâmbet sănătos. 4 sfaturi de la specialiști

Publicat pe 22.05.2023 la 13:03 Actualizat pe 22.05.2023 la 13:10

O singură dată în viață primim dinți fără să-i plătim, mai apoi, dacă nu avem grijă de ei, orice intervenție ne costă. Așa aflăm cât de importantă este etapa dinților de lapte, iar noi ca părinți avem responsabilitatea de a veghea asupra dezvoltării armonioase a micuților.

mămică cu copii pe un câmp

Cum să-i ajuți pe cei mici să aibă un zâmbet sănătos

unsplash.com

Iată ce sfaturi oferă specialiștii în stomatologie pediatrică pentru ca micuții să se bucure de o copilărie plină de zâmbete sănătoase.

De ce trebuie tratați dinții de lapte

Deși este adevărat că dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți, totuși, trebuie să prețuim foarte mult îngrijirea lor. Medicii dentiști spun că orice afecțiune ce apare la nivelul dinților de lapte poate afecta viitorii dinți. Pierderea timpurie a dinților de lapte poate duce la alinierea incorectă a dinților naturali, ceea ce impune tratamentul ortodontic, și anume aparatul dentar.

Ca să te asiguri că dantura celui mic va fi una sănătoasă, iar dinții de lapte nu vor cădea mult prea devreme sau prea târziu și nu vor avea carii sau alte complicații, trebuie să menții o bună igienă orală. Este foarte important să îi învățăm și pe cei mici, încă de la vârste foarte fragede, să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, este bine să încercăm limitarea gustărilor care conțin zahăr, deoarece acestea duc la apariția cariilor dentare și, implicit, la tratamentele acestora.

Periajul dentar al dinților de lapte

Înainte ca dinții de lapte să erupă, părinții ar trebui să maseze gingia copilului pentru ca dințișorii să iasă mai ușor. De la vârsta de 3 ani, copilul ar trebui să se spele singur pe dinți. Procedura trebuie să dureze cel puțin trei minute. Asta pentru că și dinții de lapte se pot caria, iar cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți.

Potrivit Healthline, o igienă orală corect realizată poate asigura celor mici o dezvoltare sănătoasă a danturii. Regulile pe care părinții trebuie să le respecte în ceea ce privește igiena dinților celor mici nu diferă foarte mult de cele ale igienei orale la adulți. Ceea ce e cel mai important de reținut este că periajul dentar trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața după prima masă a zilei și seara înainte de culcare.

În cazul în care e posibil, este recomandat ca periajul dinților de lapte să fie realizat chiar după fiecare masă sau gustare. De asemenea, pentru a reduce riscul apariției și evoluției cariilor dentare este recomandat să fie redus și numărul gustărilor dulci. Medicii pedodonți recomandă o singură gustare dulce pe zi, iar după consumul acesteia să se realizeze periajul dinților.

Vizita la medicul stomatolog de la vârste fragede

Prima vizită la stomatolog poate reprezenta una dintre acele amintiri care îl vor influența pe cel mic întreaga viață. Astfel, cu cât prima vizită la medicul stomatolog este mai plăcută, cu atât copilul își va dori să se reîntoarcă pe scaunul stomatologic, iar vizitele la medicul dentist vor reprezenta pentru el experiențe pline de zâmbete. Tocmai de aceea, clinicile stomatologice dedicate tratamentelor dentare pentru copii sunt alegerea potrivită. În primul rând datorită medicilor care sunt pregătiți să răspundă nevoilor celor mici, dar și cabinetelor colorate, cu personaje de poveste, care îi vor oferi copilului tău cea mai frumoasă amintire.

Așa că prima interacțiune a copilului cu clinica dentară trebuie să aibă loc la apariția primului dințișor de lapte, tocmai pentru a preveni din timp apariția afecțiunilor stomatologice și a-i îndruma pe părinți în realizarea corectă a igienei orale.

Alimentația influențează sănătatea dinților de lapte

O alimentație echilibrată, bogată atât în calciu, fluor, fibre naturale, cât și în fructe și legume, îl va ajuta pe micuțul tău să aibă o dezvoltare corectă a dinților. Află că fructele pot lua cu ușurință locul dulciurilor, întrucât și acestea sunt dulci și, în plus, aduc multe beneficii dacă sunt consumate corespunzător. Datorită conținutului mare de apă, zaharurile pe care fructe precum merele sau perele le conțin sunt diluate semnificativ, astfel riscul de apariție a cariilor scade semnificativ.

În articolul

( P ) Cum să-i ajuți pe cei mici să aibă un zâmbet sănătos. 4 sfaturi de la specialiști

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x