Pacalici pentru creier
Publicat pe 18.11.2011 la 15:42
Grasimile din inghetata si hamburgeri, odata ingurgitate, se indreapta spre creier. Odata ajunse la el, il <manipuleaza>, suprimand senzatia de satietate. Studiul a fost efectuat de o echipa de cercetatori mericani si a fost publicat in revista Journal of Clinical Investigation.
Odata ajunse in creier, moleculele de grasime il obliga sa trimita anumite semnale chimice catre celulele organismului, facandu-le sa ignore, pentru cel putin trei zile, mecanismele de suprimare a apetitului, declansate de leptina si insulina, cei doi hormoni asociati cu procesul de reglare a greutatii corporale.
<In mod normal, organismul ne avertizeaza atunci cand am mancat suficient, insa acest lucru nu se intampla si atunci cand mancam ceva bun>, a explicat Deborah Clegg, coordonatoarea acestui studiu.
<Intreaga chimie a creierului se schimba pentru o perioada scurta de timp. Studiul nostru sugereaza faptul ca atunci cand mancam alimente bogate in grasimi, creierul nostru este «lovit» cu o doza mare de acizi grasi, iar organismul devine imun fata de insulina si leptina. Cand creierul nu le mai spune oamenilor sa se opreasca din mancat, ei mananca peste masura.
Acidul palmitic, care se gaseste in carnea de vita, unt, branzeturi si lapte - este deosebit de eficient in declansarea mecanismului de aparitie a senzatiei de satietate. Studiul a fost efectuat pe soareci, insa cercetatorii afirma ca rezultatele la care au ajuns confirma recomandarile nutritionistilor de a limita cantitatile de grasimi din dieta zilnica, deoarece acestea ii fac pe oameni <sa manance mai mult decat au nevoie>.
Soarecii au primit acelasi numar de calorii si aceeasi cantitate de grasimi, doar tipul grasimilor fiind diferit. Cercetatorii au folosit acid palmitic, acid gras monosaturat si acid oleic nesaturat, care se gaseste in masline si in semintele de struguri.
Studiul a constat in expunerea diferita a soarecilor la actiunea grasimilor - prin injectarea diverselor tipuri de grasimi direct in creier, prin injectarea grasimilor in artera carotida si prin hranirea artificiala a animalelor printr-un tub implantat in stomac, de trei ori pe zi.