Pregateste-ti mintea pentru cura de slabire
Publicat pe 22.04.2011 la 18:20 Actualizat pe 22.04.2011 la 18:29
Poate ca nu exista femeie care sa nu fi trecut macar o data in viata prin experienta unei diete, fie de slabit, fie de ingrasat, fie de detoxifiat. Evident, cand pornim la un asemenea drum, ne dorim sa reusim. Nereusita poate fi cu mult mai frustranta decat ceea ce „induram” din punct de vedere alimentar pe durata respectivei cure.
Paradoxal, se pare ca exista o legatura directa intre reusita si felul in care ne educam mintea sa ne ajute in acest proces. De cate ori nu vi s-a intamplat sa repetati aceeasi dieta si sa nu dea nici un rezultat sau, oricum, nu acelasi rezultat ca data trecuta? Si frustrarea creste... Dam vina pe metabolism, pe varsta, pe stress. Si acestea au rolul lor, insa mai este un factor fundamental care se deruleaza in paralel cu dieta noastra alimentara: ce se petrece in mintea noastra! Ce gandim si cum ne ajutam cu propria minte, iata un aspect deloc de neglijat.
Chiar si asa, nu exista o formula magica prin care sa obtinem o silueta mult visata. Doua ingrediente sunt sigure si cunoscute: o anumita rigoare alimentara bine definita (fiecare dintre noi reactionam favorabil la anumite combinatii de alimente intr-o cura de slabire) si miscare zilnica. Insa, la acestea doua se adauga a treia, deseori neglijata de multe dintre noi: cum gandim in timpul unei diete.
Mai jos iti prezentam sfaturi utile care ne ajuta sa ne adaptam gandirea ca sa reusim sa slabim sanatos, asa cum ne indruma specialistii totallyzen.com.
Sfaturi generale:
1. Ai rabdare! Daca vrei sa pierzi din greutate printr-o metoda sanatoasa, este nevoie de timp. Da-ti o pauza mentala si relaxeaza-te in timp ce tii dieta si greutatea va incepe sa scada.
2. Nu te stresa. Cand faci din pierderea in greutate o sursa de stress in sine, rezultatul este acela ca ea nu se va petrece la fel de repede ca atunci cand esti optimist si relaxat.
3. Fii realista in privinta numarului de kilograme pe care vrei sa le pierzi. Daca iti propui sa slabesti prea multe kilograme si acesta este un obiectiv nerealist, iti va dauna si mintii si corpului. Mai bine sa decizi sa slabesti mai putin si sa obtii rezultate, vei fi si mai sanatoasa dar si mai fericita.
4. Creeaza o rutina, un stil de viata. Nu considera dieta ceva provizoriu in viata ta, caci nu vei reusi sa slabesti decat pe termen scurt. Succesul in orice cura de slabire consta in a integra cu succes acel meniu alimentar si acea activitate fizica in stilul si ritmul tau de viata. Asadar, nu te „inhama" la modele de diete pe care simti ca nu e realist sa le tii a la long. Pierzi vremea degeaba.
5. Asculta-ti corpul! El iti va spune cand nu mananci destul, cand mananci prea mult sau cand te fortezi prea tare cu infometarea.
6. Foloseste-ti imaginatia. Puterea vizualizarii este mare si iti poti imagina cu ochii mintii cum vrei sa arati in noua ta silueta si noua ta viata.
7. Ia-o usurel. Nu te poti astepta ca setarile mintii tale de ani de zile ca si obiceiurile alimentare sa se schimbe peste noapte numai pentru ca decizi tu ca de maine vei manca altceva. Deruleaza procesul incet si bland daca vrei sa ai rezultate bune.
8. Fii sincera cu tine si infrunta-ti propria parere despre corpul tau. Este un proces dureros si dificil, dar pana nu te confrunti cu ceea ce gandesti cu adevarat despre tine, nu poti merge mai departe.
9. Afla ce vrei cu adevarat. Deseori iti vei da seama insa ca nu esti cu adevarat asa de motivata sa slabesti si incerci acest lucru din alte motive exterioare tie. Rezultatul? Nici nu slabesti si ramai si frustrata.
Seteaza-ti mintea:
1. Fii responsabila. Nu e nimeni altcineva responsabil in locul tau pentru scaderea ta in greutate. Asuma-ti raspunderea pentru ce mananci si pentru cat de des faci miscarea necesara intr-o dieta.
2. Rupe cercul vicios al scuzelor. Cu totii suntem obisnuiti sa gasim scuze ca sa justificam anumite obiceiuri si comportamente, insa acestea nu ne sunt de nici un folos cand vine vorba de scaderea in greutate. Forteaza-te sa iti accepti esecurile, motivele lor si munceste ca sa ti le imbunatatesti.
3. Gestioneaza-ti emotiile. Pentru multi oameni, mancarea are ratiuni emotionale si e o refulare, o compensare pentru alte lucruri din viata care nu functioneaza tocmai bine. Daca vrei sa iti setezi diferit mintea va trebui mai intai sa te confrunti cu aceste emotii puternice care se afla in spatele nevoii tale de a manca.
4. Invata sa gandesti clar si rational. Uneori dupa o zi grea de munca, emotiile iti spun ca meriti sa te recompensezi cu o prajitura sau cu ciocolata, dar ratiunea te poate ajuta sa realizezi ca nu ai nevoie de asta, ca sa iti respecti programul de slabit.
5. Schimba-ti propria programare a mintii. Multi dintre noi ne-am setat sa gandim ca suntem grasi sau nesanatosi sau ca nu vom arata niciodata asa cum ne dorim. Schimbandu-ti programarea mentala chiar poti reusi sa ajungi la imaginea dorita.
Motiveaza-te:
1. Alege-ti o fotografie care sa te motiveze, fie a ta de acum cativa ani, cand erai mai slaba, fie a unei persoane pe care o admiri.
2. Stabileste-ti teluri mici zilnice care sa te ajute sa le implinesti pe cele mari.
3. Recompenseaza-te: ai muncit mult si e normal sa iti oferi o recompensa, insa nu una alimentara.
4. Indeamna-ti prietenii sa te incurajeze.
5. Ramai in compania oamenilor care iti pot oferi un exemplu bun, motivant.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: picasaweb.google.com