Războiul ”măselelor de minte”! Specialiștii se ceartă dacă e bine sau nu ca acestea să fie extrase

Publicat pe 03.01.2017 la 17:27 Actualizat pe 03.01.2017 la 17:31

De ce e bine sau nu sa scoti maselele de minte?

Foto: hepta.ro

Când îți apare prima ”măsea de minte”, asta nu înseamnă că ți-a venit mintea la cap! Ci, că este posibil să treci prin niște chinuri groaznice. Asta în cazul în care respectiva măsea nu are suficient loc să iasă integral, sau dacă se produce vreo carie, ori infecție. Sunt cam mulți de ”dacă”, nu?

Însă, tocmai din motivele mai sus expuse, specialiștii au ajuns să se contrazică. Unii spun că măselele de minte trebuie extrase imediat după ce au erupt, alții spun că, dimpotrivă, ele trebuie lăsate acolo. Dar, să vedem cum își susține fiecare tabără ipoteza.

În 1998, în Marea Britanie s-a renunțat la extragerea preventivă a măselelor de minte, după ce oamenii de știință de la Universitatea din York au publicat rezultatele unui studiu. Concluzia studiului a fost că nu ezistă dovezi științifice care să arate că scoaterea măselelor de minte preventiv face mai mult bine. În 2015, în Australia, de exemplu, se extrăgeau mai multe măsele de minte decât în Anglia.

Toți oamenii pot face apendicită, iar asta nu înseamnă că îți scoți apendicele preventiv. Nu sunt împotriva extragerii măselelor de minte, dar acestea trebuie scoase din motive medicale, nu preventiv”, a afirmat Greg J. Huang, de la Universitatea din Washington.

În timpul unei cercetări din 2014, din Marea Britanie, s-a ajuns la concluzia că 83,13% dintre cei care au participat la studiu nu au prezentat complicații la nivelul măselelor de minte și, astfel, nu le-au extras. În schimb, 5% dintre participanți au fost nevoiți să meargă la dentist pentru a li se extrage măselele de minte din cauza complicațiilor apărute în decursul unui an.

În cealaltă tabără sunt cei care susțin că măselele de minte trebuie scoase preventiv din cauza problemelor pe care le pot provoca. Dureri insuportabile, abcese, tumori, chisturi, distrugerea măselei învecinate ș.a.

Concluzia poate fi doar una, spun specialiștii de la sciencealert.com: dacă nu te doare, nu-l scoți.

În articolul

Războiul ”măselelor de minte”! Specialiștii se ceartă dacă e bine sau nu ca acestea să fie extrase

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x