Regim alimentar sanatos - pentru slabit, pentru copii, pentru gravide
Publicat pe 03.07.2018 la 15:35 Actualizat pe 03.07.2018 la 15:48
Daca vrei sa iti planifici un regim alimentar sanatos, gandeste-te la pasi mici, usor de gestionat, cum ar fi adaugarea unei salate o data pe zi, in locul vreunei schimbari drastice. Pe masura ce schimbarile mici devin uzuale, poti continua sa inserezi mai multe obiceiuri sanatoase.
Un regim alimentar sanatos inseamna sa te simti minunat, sa ai mai multa energie, o foarte buna stare de spirit. O dieta sanatoasa nu inseamna eliminarea completa a alimentelor care iti fac placere si nici a schimba totul dintr-o data.
Daca vrei sa iti planifici un regim alimentar sanatos, gandeste-te la pasi mici, usor de gestionat, cum ar fi adaugarea unei salate o data pe zi, in locul vreunei schimbari drastice. Pe masura ce schimbarile mici devin uzuale, poti continua sa inserezi mai multe obiceiuri sanatoase.
Regimul alimentar sanatos - seteaza-te pentru succes
Mai multe mese pregatite acasa - te ajuta sa controlezi mai bine ceea ce mananci, ca de exemplu daca iti doresti o alimentatie pentru 1200 de calorii, asadar sa monitorizezi mai bine produsele alimentare. Vei consuma mai putine calorii si vei evita aditivii chimici, zaharul adaugat si grasimile nesanatoase ale produselor ambalate, care te pot face sa te simti obosit, balonat, iritabil.
Realizeaza schimbarile corecte - Atunci cand renunti la alimentele nesanatoase din dieta ta, este important sa le inlocuiesti cu alternative sanatoase, ca de exemplu inlocuirea grasimilor trans cu grasimile sanatoase (trecerea de la puiul prajit la somonul la gratar).
Simplifica - In loc sa te ingrijorezi cu numararea caloriilor, gandeste-te la dieta ta in ceea ce priveste culoarea, varietatea si prospetimea. Concentreaza-te pe evitarea alimentelor ambalate si prelucrate si opteaza pentru mai multe ingrediente proaspete.
Citeste etichetele - Este important sa fii constient de ceea ce se afla in alimentele pe care le consumi, deoarce producatorii adesea ascund cantitati mari de zahar sau grasimi nesanatoase in alimente, chiar si in cele care se pretind a fi sanatoase.
Fii atent la cum te simti dupa ce mananci - Acest lucru te va ajuta la promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase. Cu cat sunt mai sanatoase alimentele pe care le consumi, cu atat mai bine te vei simti dupa ce mananci. Sansele ca energia sa iti scada cresc odata cu un consum de mancare junk.
Bea multa apa - Apa ne ajuta sa eliminam toxinele. Lipsa de hidratare provoaca oboseala, consum redus de energie si dureri de cap. Fii mereu bine hidratat!
Regim alimentar sanatos pentru slabit
Solutia de pierdere sanatoasa in greutate care sa functioneze pentru toti nu exista. Ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru tine, deorece fiecare organism raspunde diferit la alimente, in functie de genetica si de alti factori de sanatate.
Pentru a gasi metoda de pierdere in greutate potrivita tie, este nevoie de timp si rabdare, angajament si unele experimente cu diferite alimente si diete.
Unele persoane raspund foarte bine la metode restrictive, de masurare a caloriilor, altii din contra, prefera o planificare mult mai libera.
Dieta potrivita pentru tine este cea pe care o poti pastra in timp.
4 concepte foarte cunoascute de pierdere a greutatii sunt:
- Mai putine calorii
- Mai putini carbohidrati
- Mai putine grasimi
- Dieta Mediteraneana - mananci grasimi si carbohidrati buni impreuna cu cantitati mari de fructe si legume proaspete, nuci, peste, ulei de masline si numai cantitati modeste de carne si branza.
Mancatul pe fond emotional
Este important de subliniat ca nu mancam intotdeauna pur si simplu pentru a satisface foamea. De multe ori apelam la mancare cand suntem stresati, anxiosi, ceea ce poate distruge orice regim alimentar si se soldeaza cu kilograme in plus.
Mananci cand esti ingrijorat, plictisit sau singur? Iei o gustare in fata televizorului sau la sfarsitul unei zile stresante? Recunoasterea momentelor in care mananci pe fond emotional poate face diferenta in incercarea de a pierde in greutate.
Daca mananci cand esti:
Stresat - gaseste modalitati mai sanatoase de a te linisti, incearca yoga sau opteaza pentru o baie fierbinte
Ai energie scazuta - realizeaza o plimbare, ascultand muzica energica sau bucura-te de un pui de somn
Singur si plictisit - in loc sa te duci la frigider, suna un prieten, iesi la plimbare cu cainele ori in mall sau parc, oriunde se afla oameni in proximitate.
Regim alimentar sanatos pentru copii
Astazi, parintii si copiii au programul aglomerat, iar mesele regulate de peste zi pot fi o provocare. Alimentatia sanatoasa pentru copii are multe beneficii, energie, putere de concentarare, pastrarea unei greutati adecvate. Obiceiurile nesanatoase de mancare se pot reflecta la maturitate.
Start cu micul dejun
Un mic dejun echilibrat, cu proteine, este o modalitate foarte buna pentru copilul tau de a-si incepe ziua. Proteinele il vor ajuta sa aiba senzatia de satietate mai mult timp. Cateva exemple de mic dejun pentru copilul tau sunt:
- sandvici cu paine integrala si ou
- iaurt grecesc cu cereale
- unt de arahide cu paine prajita
- oua fierte, paine prajita, mar
A lua masa, o prioritate
A sta la masa si a manca este parte importanta din formarea obiceiurilor alimentare sanatoase. Este important copilul sa te vada si pe tine ca mananci. Asezati-va impreuna la masa si mancati. In plus, este o modalitate grozava de a crea o si mai buna conexiune cu cel mic.
Implica-l pe cel mic
Alege impreuna cu cel mic alimentele. Invata-l la ce sa se uite la o eticheta. Daca locuiti la curte, plantarea unor legume, pomi fructiferi este o experienta grozava cand vine vorba de recolta proprie.
Realizeaza mici schimbari pentru o alimentatie mai sanatoasa
Nu trebuie sa revizuiesti intregul plan alimentar. Gaseste cateva alternative la acele alimente nesanatoase. Schimbari usor de facut pot fi:
- in loc de lapte integral, alege lapte cu un continut scazut de grasimi
- in loc de paine alba, alege paine din cereale integrale
- in loc de inghetata, alege un smoothie preparat in casa
- in loc de unt, alege ulei de masline
- in loc de chipsuri, alege cartofi la cuptor
Limiteaza zaharul
Zaharul se gaseste in mod natural in multe alimente, precum legume, cereale, produse lactate. Un copil isi ia tot zaharul de care are nevoie din aceste alimente.
Un cosnum prea mare de zahar inseamna calorii suplimentare, de asemenea, poate contribui la hiperactivitate, tulburari de dispozitie, obezitate, diabet de tip 2. Sfaturi:
Nu interzice dulciurile - daca ii spui copilului ca nu poate manca prajituri, gogosi, pofta lui va fi si mai mare. Ofera acestor alimente statutul de tratament special, nu de alimente regulate in regimul alimentar.
Modifica retetele - Multe retete preparate in casa au gustul la fel de bun si cu mai putin zahar adaugat. Incearca sa reduci cantitatea de zahar la jumatate si vezi rezultatul.
Evitarea sucurilor - se recomanda ca un copil sa nu consume mai mult de 12 grame de zahar pe zi (3 lingurite). Eliminarea sucurilor este o modalitate simpla de a reduce zaharul.
Mai multe fructe - Pentru a fi satisfacuta pofta de dulce se pot consuma fructe. Prepara pentru cel mic deserturi care se concentreaza in jurul fructelor.
Regim alimentar sanatos pentru gravide
Cand ne referim la dieta in timpul sarcinii, nu vorbim despre restrictii sau incercarea de a pierde in greutate. Un regim de pierdere in greutate poate restrictiona substante nutritive importante, cum ar fi fier, acid folic, precum si alte vitamine si minerale importante.
Alimente recomandate in sarcina:
Fructe si legume - Femeile insarcinate trebuie sa acorde atentie fructelor si legumelor, in special in timpul trimestrului al doilea si al treilea. Aceste alimente colorate au un continut scazut de calorii si contin fibre, vitamine, minerale.
Proteine slabe - Includerea surselor de proteine la fiecare masa sustine cresterea copilului. Alimente bogate in proteine sunt: carnea de pasare, peste, oua, fasole, tofu, branza, lapte, nuci si seminte.
Cereale integrale - sunt o sursa importanta de energie si furnizeaza fibre, fier, vitamina B. Cel putin jumatate din alegerile de carbohidrati din fiecare zi ale unei femei insarcinate, ar trebui sa provina din cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovaz, paste integrale, paine integrala, orez brun.
Regimul alimentar sanatos inseamna respectul pentru organism. A manca sanatos este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta. Succes in alegerile alimentare!
Fotografii: unsplash.com