Regulile alimentației nu sunt universale. 5 excepții de la cele mai cunoscute recomandări nutriționale
Publicat pe 02.07.2018 la 10:39 Actualizat pe 02.07.2018 la 10:42
Există situații în care alimente foarte sănătoase prezintă riscuri pentru sănătate, dar și situații în care alimente pe care le-am ocoli în mod normal pot fi benefice.
O alimentație sănătoasă presupune respectarea unor reguli nutriționale clare. Însă unele recomandări foarte cunoscute prezintă excepții importante. Există situații în care alimente foarte sănătoase prezintă riscuri pentru sănătate, dar și situații în care alimente pe care le-am ocoli în mod normal pot fi benefice. Iată excepțiile de la câteva recomandări nutriționale larg cunoscute:
1. Sarea
Medicii și nutriționiștii avertizează deseori cu privire la consumul în exces de sare. În cantități mari, aceasta îți poate crește tensiunea arterială, riscul de atac cerebral, poate provoca afecțiuni cardiace și probleme la nivelul rinichilor. Situația este chiar mai dificilă din moment ce papilele gustative se obișnuiesc cu sarea, motiv pentru care unele persoane ajung să mănânce extrem de sărat. Prin urmare, regula generală este că e bine să monitorizăm atent consumul nostru de sare.
Această regulă nu se aplică însă și persoanelor cu hipotensiune. Din moment ce aceștia au tensiune arterială scăzută, iar sodiul o poate crește, persoanele cu hipotensiune pot folosi mai multă sare, fără probleme.
2. Grepfrutul
Grepfrutul este un fruct sănătos, care conține vitamine (A, C, E, B6, B1, B3, B2) și minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu). Acesta este o sursă de antioxidanți, reduce colesterolul, aciditatea și riscul de diabet. Există însă mai multe situații în care grepfrutul este contraindicat, situații în care riscurile întrec beneficiile consumului acestuia.
Grepfrutul are substanțe care pot interacționa cu mai mult de 85 de medicamente. Printre acestea, se numără unele medicamente pentru scăderea colesterolului, antibiotice, medicamente pentru inimă sau împotriva cancerului. Totodată, grepfrutul scade eficacitatea anticoncepționalelor, potrivit Health Line. Explicația e legată de substanța din grepfrut numită furanocumarină, care blochează enzima ce descompune medicamentele.
3. Carnea de organe
Carnea de organe se referă cel mai adesea la ficat, limbă, inimă și creier, în general provenind de la pui, vită sau porc. Aceasta are beneficii clare, fiind o sursă bogată de fier, fosfor, magneziu, proteine și vitaminele B12, B9, A, D, E și K.
Chiar dacă consumul cărnii de organe este în general recomandat datorită conținutului său nutritiv, există o excepție importantă. Femeile însărcinate ar trebui să evite carnea de organe. Din cauza conținutului bogat de vitamina A de origine animală, dar și a celui de cupru, există riscuri pentru sarcină. Se poate instala toxicitatea de la vitamina A, care, împreună cu nivelurile prea ridicate de cupru, pot duce la malformații ale fătului și la un nivel crescut de toxicitate a ficatului mamei.
4. Legumele sărace în calorii
Recomandarea oricărui nutriționist este să consumi legume proaspete în fiecare zi. Cele sărace în calorii, cum ar fi varza, spanacul sau castraveții sunt de ajutor în păstrarea greutății ideale. Există însă și o situație în care consumul însemnat al acestora îți poate sabota obiectivele.
Atunci când încerci să îți crești masa musculară, ai nevoie de alimente mai bogate în calorii. Una din greșelile comune ale celor care lucrează ca să aibă mai mulți mușchi este că nu consumă suficiente calorii. De aceea, în această situație, e recomandat să alegi legume ceva mai consistente din punct de vedere caloric, precum fasolea, broccoli, sfecla sau cartofii.
5. Băuturile pentru sportivi
Băuturile pentru sportivi acționează în trei moduri: hidratează, oferă energie și înlocuiesc electroliții pierduți prin transpirație. Acestea satisfac nevoile corpului după activități fizice intense și nu ar trebui consumate la exerciții fizice mai ușoare. Din cauza conținutului de zahăr, acestea ar trebui evitate complet de diabetici, dar și de persoane care încearcă să piardă în greutate. În plus, o astfel de sticlă conține în medie 30 de grame de zahăr. Dacă bei cafeaua îndulcită și mănânci un mic desert, poți ajunge să consumi zilnic cantități nesănătoase de zahăr fără să îți dai seama.
Sursă foto: Shutterstock