Îți miroase urât gura? De unde apare ACEASTĂ problemă și cum se tratează
Publicat pe 22.09.2016 la 13:17 Actualizat pe 22.09.2016 la 13:22
O parte considerabilă din populație se confruntă cu respirația urât mirositoare, o problemă deloc plăcută ce pare să nu dispară, uneori, nici printr-o igiena corectă.
O parte considerabilă din populație se confruntă cu respirația urât mirositoare, o problemă deloc plăcută ce pare să nu dispară, uneori, nici printr-o igiena corectă.
Halenă, așa cum este numită de specialiști, are, de multe ori, cauze medicale, fiind pricinuită și de afecțiuni ale organelor interne.
Medicul stomatolog Oana Florea vine în ajutorul nostru cu informații prețioase, astfel încât să înțelegem de unde apare respirația urât mirositoare, la ce control medical să ne prezentăm și cum să scăpam de ea.
“Respiratia urât mirositoare (halenă) poate avea diverse cauze. Majoritatea dintre ele trebuie căutate în cavitatea orală. Mulți oameni nu știu că suferă de halenă și asta pentru că ei nu o remarcă, ci mai degrabă cei din jurul lor. Deseori, pentru că acestora le este jenă să le spună că le miroase gura, problemă trece neobservată.
Una dintre cele mai frecvențe cauze este limba încărcată, necurățata, deoarece limba este rezervor pentru 60% din bacteriile orale.
O altă cauza este uscăciunea gurii care apare când nu ne hidratam suficient. Când glandele salivare nu mai produc destulă salivă (îmbătrânesc ori după ce se administrează anumite medicamente), atunci fluxul salivar poate fi stimulat prin mestecarea unei gume fără zahăr.
Mirosul urât al gurii apare frecvent când avem dinții cariați sau chiar distruși și când avem gingia inflamată (suferim de gingivită, parodontită). Acestea sunt cauzate de o igiena orală insuficiență, de anumite alimente pe care le consumăm, de fumat.
Mai rar, halenă este generată și de amigdalite sau de afecțiuni digestive, de bronșite cronice, afecțiuni pulmonare, hepatită, ciroză hepatica, gastrită, afecțiuni renale.
Dacă ne confruntăm cu această problemă, atunci primul specialist vizitat trebuie să fie medicul dentist, care va face o igienizare profesională și ulterior o evaluare”, declară medicul stomatolog Oana Florea.