Roinita combate greturile si balonarile

Publicat pe 22.12.2010 la 15:26 Actualizat pe 22.12.2010 la 15:32

roinita

Roinita este o planta benefica intelectului, stimuland memoria, dar este la fel de buna in combaterea greturilor si balonarilor si inducerea somnului.

Principalul efect al roinitei este de a combate starile de greata si voma. „Chiar si pe cele aparute in perioada sarcinii", precizeaza Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare.

Pentru aceasta, pacientul trebuie sa prepare un ulei din frunze de roinita, ulei ce se poate obtine cu usurinta in casa. In ulei extravirgin de masline se adauga frunze de roinita: la o jumatate de litru de ulei se pun 4 linguri de frunze. Se pastreaza intr-un loc racoros timp de o saptamana. Acest ulei se consuma ca atare, doza fiind recomandata de medic in functie de pacient sau se adauga in salate.

Specialistul nostru atrage atentia ca femeile insarcinate pot beneficia de efectele acestui ulei, dar, atentie, doar cu acordul medicului.

Extern, uleiul poate fi folosit pentru masaj, in calmarea durerilor reumatice.

Combate balonarile si acneea

Roinita calmeaza si relaxeaza. Doctorul Cristina Balanescu recomanda infuzia de roinita persoanelor nervoase sau suferinde de anxietate.

Extern, infuzia poate fi folosita pentru combaterea acneei. Intern, infuzia este benefica in afectiunile stomacului (gastrite, ulcere) prin reducerea crampelor si a balonarilor. De asemenea, combate durerile de dinti si migrenele. Infuzia se prepara din 10 g de planta, aproximativ doua linguri, la 500 ml de apa clocotita. Se vor bea doua cani pe zi.

Somn usor

In cazul in care aveti un somn agitat, specialistul nostru va recomanda sa puneti intr-un saculet de bumbac un amestec de musetel, levantica si roinita, pe care sa il pastrati langa sau sub perna pe care dormiti. Acest amestec are un rol sedativ garantat.

Uz extern

In cazul in care ati fost intepat de o insecta, masati zona respectiva cu frunze de roinita pentru calmarea durerii. De asemenea, frunzele de roinita, asociate in parti egale cu frunze de urzica, se folosesc sub forma de comprese sau spalaturi locale in vindecarea ranilor.

Ajuta memoria

Roinita mai este numita si „planta scolarilor", pentru ca stimuleaza capacitatea de concentrare si memoria. De aceea ceaiul de roinita poate fi consumat de cei care urmeaza sa sustina un examen.

Cu vechime

Roinita este un remediu stravechi. Sunt informatii ca grecii si romanii o foloseau frecvent in atenuarea unor simptome. De altfel, din Almanahul lui Harib din anul 961 rezulta ca arabii din Spania cultivau roinita.

Citeste si Jurnalul National!

În articolul

Roinita combate greturile si balonarile

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x