Sampania, aliatul tau la dieta: topeste grasimile
Publicat pe 28.12.2010 la 09:25 Actualizat pe 28.12.2010 la 09:29
Numeroase studii sustin ca vinul spumos nu irita stomacul, este diuretic si ajuta la dizolvarea grasimilor.
"Beau sampanie cand sunt invingator, pentru a sarbatori, dar beau si cand pierd, pentru a ma consola", scrie Le Point intr-un articol consacrat sampaniei. Citatul, apartinand lui Napoleon Bonaparte, rezuma foarte bine locul pe care aceasta bautura il ocupa in viata noastra. Dar mai cu seama este greu de imaginat un Revelion sau alta sarbatoare fara aceasta bautura cu bule, placuta, ispititoare, usor intepatoare. Cu sampanie sunt intampinati oaspetii la marile festinuri si tot ea este cea care bate gongul final al marilor sarbatori.
Despre virtutile terapeutice ale acestei minunate licori sunt multe ipoteze. Ele au inceput "sa curga" in premiera la Facultatea de Medicina din Reims (Franta) in 1777, in timpul unei dezbateri privitoare la folosirea vinului spumos Champagne contra febrei putride si a altor boli din aceeasi familie. Potrivit site-ului Maisons de Champagne, in 1821, Joseph Roques, doctor in medicina la Facultatea din Montpellier, scria ca sampania, ca de altfel toate sortimentele de vinuri ce contin acid carbonic stimuleaza activitatea stomacului si, in consecinta, usureaza digesia. La sfarsitul secolului al XIX-lea, treptat, sampania isi ocupa locul printre alte tratamente prescrise pentru unele afectiuni. Chiar unii medici o recomandau in special pentru combaterea apatiei, dureri neurologice, a gutei, starilor febrile, a starii de voma in cazul femeilor insarcinate.
Au fost create sampanii-medicamente: foarte seci pentru diabetici sau pentru persoane suferinde de guta, cu chinina contra paludismului sau pepsinei, o enzima din compozitia sucului gastric. Aceste produse sunt vandute in farmacii. Despre efectele benefice ale sampaniei in cazul afectiunilor cailor urinare si ale aparatului cardiovascular s-a scris in publicatii de specialitate. Iar numeroase studii, publicate pe site-ul Maisons de Champagne, reamintesc ca sampania a fost considerata mult timp elixirul longevitatii.
In prezent, sampania este o bautura de sarbatoare, pierzandu-si din calitatea de panaceu din diferite motive. Au aparut o serie de medicamente eficiente care permit controlul afectiunilor si, de asemenea, s-au aprofundat cercetarile privitoare la efectele nefaste ale alcoolului asupra sanatatii. In plus, comparativ cu alte bauturi, cu sampanie exista riscul de a ne imbata mai repede. Explicatia ar fi tocmai celebrele bule din sampanie care se urca rapid la cap.
Britanicii chiar au demonstrat acest lucru, fara insa a aduce dovezi precise. Totusi, trebuie sa retinem ca sampania, cu toata aciditatea, nu irita stomacul, ci, dimpotriva, imbunatateste digestia, dizolvand grasimile si evitand balonarea. In plus, sampania este diuretica. Mai trebuie sa retinem ca este bogata in saruri minerale usor asimilabile, in special de potasiu, calciu, magneziu, in oligoelemente (zinc, fosfor, litiu) si, de asemenea, are efect antiinflamtor si de eliminare a toxinelor. Evident, suficiente argumente pentru ca sa inchinam un pahar cu sampanie, scrie, in final, Le Point.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: yourmake.se