Sase moduri in care poti lupta cu gripa

Publicat pe 15.12.2010 la 17:46 Actualizat pe 15.12.2010 la 18:11

Spalatul pe maini cu apa si sapun si evitarea colectivitatilor sunt doua dintre masurile care trebuie luate pentru a tine la distanta virusurile gripale. Medicii de la Mayo Clinic din Statele Unite au pregatit o lista cu sfaturi de care trebuie sa tineti cont daca vreti sa scapati de gripa.

1. Folositi mereu servetele dezinfectante!

Cadrele medicale, care sunt in linia intai in ceea ce priveste riscul de boala, trebuie sa se protejeze mai mult decat alte persoane de gripa. De aceea, desi majoritatea se vaccineaza, cadrele medicale apeleaza si la alte metode de a nu se contamina cu virusul gripal: evita sa atinga orice obiect posibil a fi „virusat” (virusurile pot supravietui aproximativ 24 de ore pe obiecte netede si cateva ore pe cele poroase). Astfel, multi medici si asistente deschid usile cu cotul sau cu orice alta parte a bratului, dar nu cu mana, sau apasa butonul liftului cu articulatiile degetelor.

Ganditi-va ca orice suprafata de uz comun este atinsa de mii si mii de maini. Spre exemplu, manerele cosurilor de cumparaturi sunt pline de milioane de germeni aducatori de boli. Un alt loc propice pentru dezvoltarea germenilor este telefonul mobil. Astfel, ar fi perfect ca din cand in cand sa il curatati.

Si daca, de obicei, nu atingeti capacele scaunelor de toaleta, din pacate, nu acordati aceeasi atentie cartilor imprumutate, clantelor si manerelor valizelor sau chiar spatarelor scaunelor de acasa sau din mijloacele de transport in comun. Asta in conditiile in care capacele de toaleta sunt spalate destul de frecvent, pe cand manerele sau spatarele... aproape niciodata. Ce sa mai spunem despre carti! Pentru a fi siguri ca nu va imbolnaviti, purtati mereu in geanta servetele umede dezinfectante pe care nu ezitati sa le folositi. Pline de microbi pot fi si jucariile din dotarea gradinitelor. De aceea, folositi apa calda si sapun sau un dezinfectant pentru a curata toate suprafetele din casa, inclusiv jucariile, blaturile de la mobila si clantele. Daca sunt din plus, jucariile vor fi spalate.

2. Nu va atingeti fata cu mainile!

Cea mai mare parte dintre cele 200 de virusuri ce pot cauza raceli sau gripa sunt rinovirusuri (localizate la nivelul mucoasei nazale). Astfel, daca microbii ajung in nas sau in apropierea narilor sunt aspirati, boala se declanseaza. De aceea, in perioada in care s-a anuntat epidemie de gripa, nu introduceti mana in nas si nu atingeti zona din jurul acestuia.

Majoritatea oamenilor nu isi dau seama ca ochii comunica cu nasul prin canalul lacrimal. De aceea, medicii avertizeaza ca este mai usor sa va imbolnaviti de gripa daca atingeti un pahar al unei persoane bolnave si apoi duceti mana la ochi decat daca beti din paharul respectiv. Prin urmare, veti reduce riscul de boala daca nu va veti mai atinge nasul si ochii cu mainile.

3. Feriti-va de stranuturi!

In cazul in care vedeti ca cineva din preajma se pregateste sa stranute, ocoliti-l! Daca acest lucru nu e posibil, rugati-va ca persoana respectiva sa stie sa stranute. Pentru ca si acest lucru este important! Astfel, conform reglementarilor Crucii Rosii si ale Centrului pentru Controlul Bolilor, o persoana trebuie sa stranute fie intr-un servetel de hartie, fie indoiti bratul din cot si stranutati in scobitura formata.

4. Dormiti pe saturate!

Bolnavii de gripa trebuie sa se odihneasca mai mult decat de obicei. De ce? Pentru ca somnul creste imunitatea organismului, care, astfel poate lupta mai eficient cu raceala. Un studiu realizat in 2009 la Universitatea Carnegie Mellon din SUA a aratat ca persoanele care dormeau cel mult sapte ore pe noapte se imbolnaveau de gripa mai repede decat persoanele care se odihneau cel putin opt ore. Cercetatorii nu stiu exact cum reuseste somnul sa lupte cu raceala, insa cred ca odihna suficienta intareste sistemul imunitar si organismul isi sporeste capacitatea de a elimina virusurile.

5. Hidratati-va!

„Beti ceaiuri, apa sau orice alte lichide!” Asa suna recomandarile medicilor de familie in cazul in care ati contractat deja un virus gripal. Specialistii de la Mayo Clinic afirma ca lichidele ajuta la fluidizarea mucusului, contribuind la atenuarea simptomelor, mai ales la scaderea febrei. De aceea, pentru a lupta cu germenii, aveti grija sa fiti permanent hidratat si sa beti patru-opt pahare cu apa pe zi. Din acelasi motiv, multi medici recomanda utilizarea de spray-uri nazale saline la primul semn de raceala. De altfel, utilizarea acestor spray-uri s-a dovedit eficienta in eradicarea virusurilor, intrucat stimuleaza sistemul imunitar al organismului. O membrana nazala uscata din cauza aerului rece al iernii este mult mai apta de a gazdui germeni. Puteti preveni acest pericol si daca veti bea ceaiuri din plante si daca veti inhala aburii acestor infuzii.

6. Vitamina D!

Cei mai multi oameni se pregatesc pentru sezonul rece inghitind flacoane de vitamine si suplimente alimentare. Din pacate, pentru multi, efortul este inutil. S-a dovedit in timp ca substanta care are cel mai mare efect este vitamina D. Numeroase studii au aratat ca un nivel scazut al acestei vitamine este asociat cu un risc sporit de infectii. Cum puteti obtine cantitati suficiente de vitamina D? Stati in aer liber cel putin un sfert de ora in fiecare zi, mai ales in sezonul rece. Doza de vitamina D obtinuta in acest fel poate fi completata cu suplimente alimentare. Nu va faceti griji ca veti depasi doza zilnica recomandata de vitamina D. Spre deosebire de alte vitamine, in acest caz excesul nu dauneaza.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: hepta.ro

În articolul

Sase moduri in care poti lupta cu gripa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x