Sexul, sunca si dusul fierbinte - posibile cauze ale durerii de cap

Publicat pe 21.07.2011 la 16:27

Sandvisurile cu sunca, dusurile fierbinti si sexul pot fi cauze pentru migrene. In loc sa luati mereu pastile pentru durerea de cap, ar trebui sa vedeti daca nu cumva puteti inlatura cauza, care poate fi un lucru cat se poate de banal, scrie Mediafax, citand dailymail.co.uk.

Atunci cand suferiti de durere de cap, tentatia imediata este sa luati o pastila. Insa depistarea cauzei, poate ajuta la diminuarea durerii si chiar evitarea aparitiei ei pe viitor.

Durerile de cap sunt unele dintre cel mai frecvent invocate afectiuni la medicul de familie sau la clinicile de neurologie, spune Giles Elrington, neurolog la Barts and London NHS Trust.


Vestea buna este ca, in ciuda temerii generale, o durere de cap este foarte rar simptomul unei tumori pe creier. "Mai putin de 1% dintre cei care isi consulta medicul de familie in legatura cu durerea de cap chiar au ceva grav", spune Elrington.


Durerile de cap, inclusiv migrenele (dureri intense de cap, ce pot dura de la cateva ore pana la trei zile, care se repeta si pot fi asociate cu alte simptome precum greturi si fotofobie), au aceeasi explicatie fiziologica. Un circuit electric aflat in partea din spate a creierului se declanseaza incorect, producand durerea, explica neurologul. "Ganditi-va la o alarma de incendiu care izbucneste in absenta focului", mai spune el.


Este important sa mergeti la medic daca durerea se instaleaza brusc si sever, daca este insotita de febra, senzatie de oboseala sau orice deficienta neurologica, precum pierderile de memorie sau slabiciunea resimtita pe o parte a corpului, dar si daca remarcati o schimbare dramatica in modul obisnuit in care se manifesta aceasta durere.


Stim cu totii ca prea multe pahare cu vin sau stresul pot genera durerea de cap, dar iata cateva posibile cauze mai neobisnuite:


1. O sedinta la coafor


Este o cauza surprinzator de comuna pentru durerea de cap, care apare din cauza faptului ca esti nevoit sa tii capul dat pe spate in timpul spalarii parului. Gatul sta alungit in mod nefiresc si astfel este stimulat un nerv care activeaza circuitul din creier ce declanseaza la randul sau durerea. Aceasta din urma poate aparea la o zi sau doua dupa vizita la coafor, astfel ca aceasta cauza este adesea ignorata. In mod asemanator, vorbitul la telefon, tinand aparatul intre umar si ureche, poate genera durerea de cap.


2. Coada parului la spate


Strangerea parului intr-o coada la spate afecteaza tesuturile de la suprafata scalpului, cauzand durere. Palariile stramte sau bentitele pot avea acelasi efect. Durerea apare de obicei dupa cateva ore si este una pulsatila.


3. Stranutul


Stranutul, tusea, suflatul nasului pot cauza o durere de cap specifica, din cauza presiunii care se acumuleaza in creier. Aceasta durere este acuta, ascutita, pulsatila si dureaza de obicei cateva secunde sau cateva minute, fiind mai pronuntata in partea din spate a capului.


4. Alergatul pe banda


Poate cauza o durere acuta, la cateva secunde dupa inceperea exercitiului. Explicatia este faptul ca vasele de sange din cap si gat se umfla si presiunea creste. Poate fi combatuta prin schimbarea exercitiului, cu inotul de exemplu, dar si cu antiinflamatorii luate cu o jumatate de ora inainte de inceperea activitatii fizice. Daca resimti brusc durere la cap in timp ce faci sport, este important sa mergi la medic pentru a te asigura ca nu exista alte cauze pentru aceasta, precum o tumoare pe creier sau un vas de sange spart.


5. O personalitate anxioasa


Oamenii care au o parere proasta despre ei sunt mai predispusi la migrene, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Torino. Se crede ca aceasta trasatura ii face pe oameni mai vulnerabili la stres, responsabil de scaderea nivelului de serotonina (substanta cu un rol important in crearea starii de fericire sau nefericire), fenomen care declanseaza durerea.


6. Sandvisurile cu sunca


Sunca are in structura sa tiramina si conservanti care sporesc afluxul de sange catre creier, declansand durerea. Spre deosebire de migrena clasica resimtita in cate o parte a capului, durerea de cap cauzata de aditivii din alimente se simte in ambii lobi. Tiramina se regaseste cel mai mult in alimentele care au fost conservate (afumate, murate, marinate sau fermentate), incluzand branza, mezelurile, ciocolata, dar si anumite fructe ca ananasul si bananele.


7. Sexul


Durerea de cap este o scuza obisnuita pentru a evita actul sexual, insa acesta poate fi si o cauza pentru aparitia durerii. Aceasta durere de cap specifica actului sexual se declanseaza inaintea sau in timpul orgasmului. Ea afecteaza aproximativ 1,3% din populatie, potrivit unor cercetari efectuate la Clinica de Neurologie din Riiskov, Danemarca, si mai mult barbatii decat femeile. Potrivit altor statistici, fenomenul este mai frecvent la cei care fac sex in afara unei relatii, o posibila explicatie fiind ca gradul de excitare este in acest caz mai mare.


Durerea apare ca o strangere in partea din spate a capului, probabil din cauza cresterii tensiunii sanguine in creier. Rar aceasta durere este cauzata de o hemoragie cerebrala, insa daca pe langa durere mai resimtiti si o diminuare a puterii de concentrare, senzatie de somn, dificultati in a vorbi sau a inghiti, pierderea echilibrului si greata, trebuie sa mergeti urgent la medic.


8. Dusurile fierbinti


Dusul cald si placut de dimineata poate duce de asemenea la aparitia durerii de cap. Se considera ca schimbarile de temperatura afecteaza tensiunea sanguina, inclusiv in creier, provocand o durere ascutita in frunte, care atinge punctul culminant la 30 - 60 de secunde de la declansare. Senzatia nu dureaza mai mult de cinci minute. Si inotul in apa rece sau consumul de inghetata pot declansa aceasta durere.


Citeste si jurnalul.ro!
Foto: ggpht.com

În articolul

Sexul, sunca si dusul fierbinte - posibile cauze ale durerii de cap

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x