Sfaturi pentru a te feri de arsurile solare

Publicat pe 16.07.2011 la 13:05 Actualizat pe 16.07.2011 la 13:07

Soarele nu este un bun prieten, in special pentru cei care fac abuz de plaja. Primele consecinte apar sub forma arsurilor, apoi riduri, piele ingrosata sau pete pigmentare.

Arsurile solare sau mai bine spus modificarile pe care acestea le provoaca nu trec niciodata, ci se cumuleaza cu fiecare noua expunere neatenta. Medicii dermatologii avertizeaza ca, statul la plaja neprotejat arde pielea destul de repede, chiar si la orele diminetii.


Inclusiv condusul masinii prin oras permite arsura pe antebratul tinut, de obicei pe geam. Cremele fotoprotectoare nu trebuie sa-ti lipseasca din geanta, mai ales daca ai o piele sensibila. De obicei nasul si decolteul sunt mai expuse soarelui si astfel sunt primele zone vizate de razele solare.


Acorda atentie maxima cremelor pe care le folosesti


Bronzul nu este totuna cu arsura solara. Bronzul dispare, in schimb arsura apare, ramane si se acumuleaza. In mod obisnuit dupa 15-20 de ani se manifesta evident ca fotoimbatranire, insa transformarile canceroase se pot ivi oricand.


Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar demato-venerolog ne spune ce masuri trebuie luate pentru a evita arsurile solare, dar si ce fel de crème sunt recomandate. Vara, in special ai grija ca baza de machiaj sa contina FPS(factor de protectie solara)


Foloseste crème de fata, hidratante sau emoliente cu FPS 15,20,30,50. Acestea patrund usor in piele, nu lasa pete alb sau zone unsuroase. Sunt recomandate cele din farmacii, dar chiar si asa consulta un dermatolog inainte de a face o alegere.


In primele zile de plaja este bine sa-ti ungi pielea cu o crema cu factor de protectie mare 50+. Dupa primele expuneri se poate utiliza o crema cu un grad de protectie mai mic, toata vara.


Cei cu pielea foarte alba trebuie sa se protejeze si cu imbracaminte. La plaja se merge doar la orele de dimineata sau seara, cand soarele arde mai putin. Chiar si atunci se folosesc crème fotoptotectoare aplicate din doua in doua ore


Fotoprotectia obisnita se face cu crème potrvite pielii si tipului de ten, mai emoliente sau mai hidratante, intodeuna dupa sfatul medicului.


Alege palarii cu boruri cat mai largi pentru a acoperii gatul, urechile, ochii.


Sunt recomandate hainele din material natural(in, bumbac), largi si deschise la culoare
ochelari de soare cu protectie UV


Tratamentul arsurilor de grad mediu


Daca nu ai respectat indicatiile specialistilor si acum te confrunti cu arsuri solare exista cateva solutii care-ti vor ameliora starea de rau. Pune comprese reci pe zonele afectate sau efectueaza dusuri cat mai reci. Aplica crème sau lotiuni pe baza de aloe vera.


Durerile provocate de arsuri pot fi calmate prin comprese cu lapte sau infuzie de musetel. Pentru a evita episoadele de cefalee sau febra bea cat mai multe lichide, nu foarte reci si odihneste-te intr-o incapere racoroasa. Medicatia in astfel de cazuri nu este recomandata decat la indicatia medicului specialist.


Simptomele arsurilor solare apar la cateva ore dupa expunerea solara si includ: inrosirea pielii, durere locala, aparitia flictenelor(basicute cu lichid), dureri de cap, stari de oboseala si chiar febra. Desi usor de vindecat, pielea va suporta efectele arsurilor solare mult timp.


ATENTIE!
Soarele precipita aparitia cancerului de piele, prin urmare nu amana vizita la medicul specialist daca observi modificari ale unor alunite(de culoare, dimensiune, volum etc) sau daca petele pigmentare devin suparatoare.

Citeste si revista Felicia!

Foto: the-perfectshape.com

În articolul

Sfaturi pentru a te feri de arsurile solare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x