Sfaturi pentru ochelaristi

Publicat pe 23.01.2011 la 09:57

Multi cred ca alegerea ochelarilor este o treaba simpla. Cu toate acestea, niste ochelari nepotriviti iti pot face ochii sa lacrimeze, sa se inroseasca sau pur si simplu sa arate obositi.

Regula de foc a ochelarilor este aceea cum ca ochelarii trebuie sa asigure un confort al ochilor. Cand ochii par chinuiti, lacrimeaza, se inrosesc este clar ca ochelarii sunt nepotriviti, fie stabilirea dioptriei are erori, fie ochelarii au fost facuti de un optician necorespunzator.

Pana la 40 de ani, stabilirea dioptriilor trebuie sa se faca cu ajutorul refractometrului. Dupa varsta de 40 de ani, aflarea dioptriei se poate face si prin acel examen cu cititul pe panoul de pe perete, schimband treptat dioptriile, deci se poate accepta si o testare subiectiva.

Ceva mai trebuie adaugat: alegerea ramei ochelarilor trebuie facuta cu atentie. Rama trebuie sa fie destul de mare ca sa acopere cu lentila suprafata oculara, adica ochiul trebuie sa vada prin lentila si in zona de jos si in cea de sus si pe partile laterale. Aviz amatorilor de ochelari la moda, care se poarta tot mai mici, mai ingusti, continua explicatiile profesor doctor Monica Pop, managerul general al Spitalului de urgente oftalmologice.

Dupa varsta de aproximativ 40 de ani, toti oamenii au nevoie de ochelari cu plus, de vazut de aproape, din cauza presbiopiei. Aceasta nu este o boala, nu este un viciu de refractie, ci este un proces firesc. Cu inaintarea in varsta se petrece o lenevire a tendonului care face ochiul mai plat sau mai curbat pentru acomodare, e o lenevire a miscarilor cristalinului. Deci dupa 40 de ani, toti oamenii trebuie sase ajute cu ochelari „de aproape" cu lentile cu plus.

Miopii au, dupa 40 de ani, o micsorare a dioptriei lor cu minus fiindca intervine presbiopia si necesarul lentilelor cu plus, de aproape, se insumeaza algebric cu vechea lor miopie cu minus.

Pana la 40 de ani, ochelarii sunt aceiasi si pentru vederea la distanta, si pentru citit. Cand se prescriu ochelarii de „aproape", se stabileste lentila cea mai mare, cea mai puternica, cu care vede omul (pe care o suporta). Nu se accepta ochelari cu lentile diferentiate cu mai mult de 3 dioptrii intre un ochi si celalalt. Daca diferenta dintre dioptriile ochilor este mai mare de 3, se recomanda lentilele de contact.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: netzoptiker.de
În articolul

Sfaturi pentru ochelaristi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x