SOIA: porția zilnică de energie, sub șase forme diferite. Alimente sănătoase pe bază de soia

Publicat pe 11.11.2016 la 09:35 Actualizat pe 11.11.2016 la 09:20

Soia este o leguminoasa consumata mai ales in perioada posturilor. Ea inlocuieste cu succes carnea, stimuleaza organismul si contribuie la tratarea hepatitei, reumatismului si obezitatii.

hepta.ro

Originară din Asia, soia este o plantă leguminoasă foarte gustoasă și extrem de sănătoasă. Alături de orez, grâu și orz, ea se înscrie în rândul plantelor cu un conținut ridicat de aminoacizi esențiali, lipide, glucide și săruri minerale. Considerată un substitut al produselor de origine animală, soia este consumată mai ales în perioada posturilor, deși nutriționiștii recomandă includerea ei în meniul zilnic, deoarece contribuie la buna dezvoltare și funcționare a organismului.

Soia constituie alimentul de bază al vegetarienilor, datorită conținutului ridicat de proteine. Ea este un aliment ușor digerabil, iar dintre principalele sale beneficii trebuie să amintim faptul că este un puternic stimulent al mușchilor, acționează ca un energizant pentru corp și contribuie la tratarea hepatitei, diabetului, reumatismului, hipertensiunii arteriale și a obezității.

Alimente sănătoase pe bază de soia

Atunci când te gândești la soia, probabil că prima variantă este cea uscată, pe care o găsești în mai toate supermarketurile sub formă de granule sau cuburi. Totuși, lista preparatelor este mult mai variată, deoarece soia poate fi consumată inclusiv în stare crudă.

Sursă foto: hepta.ro

Soia este una dintre cele mai versatile plante, fiind comercializată sub șase forme diferite. Surprinzător, fiecare produs își aduce aportul cu o serie de beneficii pentru organism, astfel că soia nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Iată, deci, principalele varietăți sub care poți consuma această plantă-minune:

1. Boabe de soia - proaspete sau congelate, boabele de soia constituie materia primă a tuturor celorlalte alimente, dar pot fi consumate și în forma lor inițială, prăjite sau fierte și transformate în preparate delicioase. De altfel, boabele de soia prăjite sunt recomandate pe post de gustări, deoarece ajută enorm la buna funcționare a sistemului cardiovascular și, implicit, reduc nivelul stresului.

2. Germeni de soia - ingredientul care dă culoare celor mai gustoase salate, este și cel care conține cele mai multe vitamine. Deoarece pot fi consumați doar în stare crudă, germenii de soia sunt cei care eliberează cea mai mare cantitate de nutrienți pe care corpul să îi asimileze imediat. Ei sunt recomandați în curele de detoxifiere și pe post de aliment diuretic, dar și în cazul dietelor, deoarece ajută la eliminarea grăsimilor din organism.

3. Făină de soia - avantajul făinii din soia este acela că nu conține gluten, astfel că poate fi consumată cu încredere chiar și de către persoanele care suferă de intoleranță la această proteină. Făina de soia este ingredientul principal al cerealelor integrale, dar pâinea, prăjiturile și fursecurile pregătite cu făină de soia sunt la fel de gustoase ca cele care au în compoziție făină de grâu, diferența fiind că cele pe bază de soia sunt mult mai sănătoase.

4. Sos de soia - obținut din boabe pasate și fermentate, sosul de soia este unul dintre cele mai cunoscute mirodenii pentru fripturi, salate și o mulțime de alte preparate culinare. Potrivit nutriționiștilor, sosul conține numeroase vitamine și are un gust deosebit, însă trebuie consumat cu precauție. De cele mai multe ori, în timpul procesului de preparare i se adaugă cantități considerabile de sare, așa că sosul de soia nu trebuie consumat în exces.

5. Lapte de soia - un singur pahar din acest lapte conține proteine, vitamina D și calciu din belșug. Consumat la micul dejun, laptele de soia asigură o doză de energie considerabilă și, mai mult decât atât, acționează ca un stimul care topește kilogramele în plus. Comparativ cu restul produselor din soia, laptele conține fitoestrogeni, niște enzime care contribuie la prevenirea osteoporozei, sindromului postmenopauzal și cancerului de prostată. Laptele de soia poate fi consumat în starea sa inițială, sau sub formă de tofu.

6. Soia uscată - de departe cea mai cunoscută variantă sub care poate fi găsită această plantă, soia uscată este și cele mai puțin sănătoasă. Comparativ cu restul produselor care au în componență soia, versiunea uscată, pe care o găsești adesea sub formă de granule, felii sau cuburi, are mult mai puține beneficii asupra organismului și există riscul de a fi modificată genetic. Totuși, ea își păstrează o parte din caracteristici chiar și în această formă, astfel că îți va asigura o masă sățioasă, în orice zi a săptămânii.


Indicații și precauții

În articolul

SOIA: porția zilnică de energie, sub șase forme diferite. Alimente sănătoase pe bază de soia

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x