Somnul de noapte si 3 moduri simple prin care poti dormi mai bine

Publicat pe 06.12.2018 la 18:36 Actualizat pe 06.12.2018 la 18:40

Un somn odihnitor iti aduce energie pentru o noua zi de lucru si este la fel de important ca alimentatia si exercitiile fizice pentru sanatatea ta.

Somnul de noapte este o componenta vitala a sanatatii tale. Este cea mai mare pauza dupa o zi obositoare, timp in care corpul uman se reface. Un somn odihnitor iti aduce energie pentru o noua zi de lucru si este la fel de important ca alimentatia si exercitiile fizice pentru sanatatea ta. Dormim mai putin decat generatiile trecute, iar calitatea somnului a inceput sa scada. Cele 8 ore recomandate pentru somnul de noapte arata ca ne petrecem o treime din viata dormind. Tu cata importanta acorzi mediului in care iti petreci o treime din viata? Mobila pentru dormitor aleasa corect iti poate imbunatati somnul si sanatatea. Patul si salteaua pe care te odihnesti iti pot aduce un somn de noapte mai bun, cu beneficii pentru organismul tau.

1. Salteaua de pat perfecta

Somnul odihnitor imbunatateste deopotriva sanatatea fizica si mentala. Ca sa obtii un somn bun de noapte, tine cont de cateva sfaturi in alegerea unei saltele pentru pat. Daca singurul tau criteriu de achizitie a fost sa fie o saltea moale si groasa si ai parte de nopti nedormite, poate este momentul sa o inlocuiesti. Lipsa somnului poate provoca depresie, cresterea greutatii si a nivelului de insulina, probleme de concentrare. De asemenea, multe accidente rutiere au drept cauza starea de somnolenta. Primul criteriu de care trebuie sa tii cont este structura: saltea cu spuma, cu arcuri (saltea relaxa) sau din latex. Producatorii de saltele pentru pat tin cont de varsta, greutatea, inaltimea si nevoile medicale ale beneficiarilor. O poti descoperi pe cea potrivita in functie de forma corpului si stilul tau de dormit. Salteaua trebuie sa fie confortabila, dar suficient de ferma pentru a proteja coloana vertebrala.

2. Nu manca inainte sa te culci

Masa de seara iti poate influenta odihna de peste noapte. Ca sa ai parte de un somn bun, evita sa mananci cu mai putin de trei ore inainte de a merge la culcare. O masa bogata inainte de somn provoaca agitatie, indigestie sau probleme digestive. Pe de alta parte, nu este bine nici sa adormi cu stomacul gol. Alege cu atentie alimentele la cina. In timp ce unele produse pot tulbura somnul, altele au proprietati care iti faciliteaza mult dorita odihna. Pentru un meniu potrivit la masa de seara poti alege portii mici de peste (gatit la gratar, copt sau fiert), legume, salata de cruditati, orez, susan, linte, iaurt, ceai, visine sau banane. Evita consumul de grasimi, ciocolata, condimente, conserve, sare si zahar in exces la cina. Acestea suprasolicita stomacul, care trebuie sa lucreze multe ore pentru digestie, provocand neplaceri.

3. Fara cafeina sau alcool inainte de culcare

Hidratarea corespunzatoare este importanta pentru sanatatea si odihna ta. Daca vrei sa ai parte de un somn odihnitor, renunta sa mai consumi dupa amiaza bauturi cu cantitati mari de zahar, energizante, cafeina, ceai negru sau verde si alcool. Chiar si un pahar de vin baut la cina iti poate influenta calitatea somnului. Pe masura ca alcoolul din sange scade, oboseala se instaleaza, iar acest lucru intarzie somnul. Inainte de somn, asigura-te ca te vei odihni intr-un mediu bine aerisit, cu o temperatura placuta. Pentru un somn placut, relaxat si odihnitor, televizorul, laptopul, tableta si telefonul mobil ar trebui sa ramana in afara dormitorului. Evita pe cat posibil discutiile si situatiile tensionate sau stresante inainte de culcare. Un ceai cald, un film linistitor sau o baie placuta pot fi inceputul unei nopti odihnitoare. Indiferent cat timp aloci somnului de noapte, asigura-te ca acesta va fi unul de calitate, pe o saltea potrivita. Te va ajuta sa te trezesti odihnit si apt pentru o noua zi.

sursa foto: pixabay.com

În articolul

Somnul de noapte si 3 moduri simple prin care poti dormi mai bine

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x