Ştii care sunt cele mai mari mituri despre slăbire? Citeşte aici despre dieta care functionează cu adevărat!
Publicat pe 08.06.2016 la 19:00 Actualizat pe 08.06.2016 la 19:20
Circulă pe toate site-urile două mituri privind dietele: te îngraşi atunci când mănânci prea multe calorii sau prea multe grăsimi. Adevărul este că totul depinde de tipul de lipide şi de calorii pe care le alegi pentru alimentaţia ta. Acestea sunt concluziile celor mai recente studii efectuate de specialiştii de la Universitatea din Barcelona.
Circulă pe toate site-urile două mituri privind dietele: te îngraşi atunci când mănânci prea multe calorii sau prea multe grăsimi. Adevărul este că totul depinde de tipul de lipide şi de calorii pe care le alegi pentru alimentaţia ta. Acestea sunt concluziile celor mai recente studii efectuate de specialiştii de la Universitatea din Barcelona.
Există nutriţionişti care şi în ziua de astăzi prescriu diete cu un conţinut redus de grăsimi şi totuşi obezitatea atinge cote alarmante. Regimurile low-fat (cu puţine grăsimi), care implicit au şi puţine calorii, nu dau rezultatele scontate pentru că privează organismul de “grăsimile bune”, cele care se găsesc în peste, uleiuri vegetale şi seminţe, ce se găsesc în dietă mediteraneană.
Cercetătorii au testat două tipuri de dietă mediteraneeană, una bogată în grăsimi “bune” şi cealaltă fără lipide, tipică, pe un grup de 7447 de oameni supraponderali sau obezi, cu diabet de tip 2. După o perioada de timp, s-a observat că persoanele din primul grup au slăbit semnificativ mai mult decât ceilalţi şi şi-au păstrat greutatea, comparativ cu subiecţii din grupa a două, care s-au reingrasat foarte repede.
“Trebuie să abandonăm aceste prejudecăţi foarte urgent. Nu caloriile sunt cele care contează, ci calitatea mâncării. Un ou prăjit în ulei de măsline dimineaţă este de preferat unui pahar de lapte sau iaurt degresat”, a precizat şi profesorul Dariush Mozaffarian într-un editorial.
Dietă mediteraneeană încurajează consumul de fructe şi legume, nuci, seminţe, brânză, iaurt şi leguminoase. Principala sursă de grăsime este uleiul de măsline nerafinat. Proteinele provin din peste şi carne de pui, în timp ce carnea roşie este consumată rar. În Grecia, Spania sau Italia, oamenii mănâncă alimente grase şi le place să savureze un pahar cu vin. Totuşi, nu se îngraşă şi nu au probleme de sănătate la fel că noi pentru că grăsimile pe care le consumă sunt sănătoase, iar porţiile sunt rezonabile, atât la mâncare cât şi la alcool.