STUDIU: Un antibiotic comun poate preveni sau trata tulburarea de stres post-traumatic

Publicat pe 06.04.2017 la 13:52 Actualizat pe 06.04.2017 la 14:06

Nu stiai asta!

Un antibiotic comun numit doxiciclină poate întrerupe formarea gândurilor negative și a temerilor și s-ar putea dovedi util în tratarea sau prevenirea tulburării de stres post-traumatic (PTSD), conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici și elvețieni.

În urma unei cercetări special concepute, în care au fost implicați 76 de voluntari sănătoși cărora li s-a administrat fie acest medicament, fie un placebo, s-a observat că persoanele care au primit doxiciclină au manifestat o scădere cu 60% a simtomelor în comparație cu grupul de control.

Oamenii de știință susțin că antibioticul are acest efect deoarece blochează anumite proteine din afara celulelor sistemului nervos, numite enzime matrice, de care creierul nostru are nevoie pentru a forma amintiri. ''Am demonstrat un principiu esențial pentru o strategie complet nouă pentru tratamentul PTSD'', a declarat Dominik Bach, profesor în cadrul University College London și la Universitatea din Zurich, care a condus echipa de cercetători.

În timpul studiului, voluntarii au primit doxiciclină sau un placebo și au fost așezați în fața unui computer. Pe ecran apărea fie culoarea albastră, fie roșie, iar una dintre ele era asociată cu o posibilitate de 50% de a fi administrat un șoc electric dureros. După 160 de apariții a culorilor pe ecran, subiecții au învățat să asocieze culoarea ''rea'' cu șocul administrat. O săptămână mai târziu, fără a primi însă un medicament, voluntarii au repetat experimentul. De data aceasta, nu au fost folosite șocuri electrice, ci un sunet puternic după fiecare culoare. Răspunsurile manifestate prin teamă au fost măsurate prin monitorizarea clipirii, acesta fiind un răspuns instinctiv la amenințările bruște.

Deși răspunsul prin frică a fost cu 60% mai mic la cei cărora li s-a administrat doxiciclină în timpul primei sesiuni a studiului, oamenii de știință au constatat că alte procese cognitive — inclusiv memoria senzorială și atenția — nu au fost afectate. ''Când ne referim la reducerea amintirii fricii, nu ne referim ștergerea amintirii a ceea ce s-a întâmplat'', a precizat Bach într-o declarație despre descoperirea făcută. Acesta a explicat că participanții nu uită că au primit un șoc atunci când ecranul era roșu, ci ''uită să se sperie în mod instinctiv data viitoare când văd ecranul roșu''.

''Deprinderea fricii față de amenințări este o abilitate importantă... care ne ajută să evităm pericolele. (Însă) supraestimarea amenințării poate cauza o suferință și un stres uimitor în cazul tulburărilor anxioase precum PTSD'', a mai spus Bach.

PTSD este cauzat de o memorie a fricii hiperactivă și include o varietate largă de simptome psihologice ce pot surveni unui eveniment traumatic.

În articolul

STUDIU: Un antibiotic comun poate preveni sau trata tulburarea de stres post-traumatic

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x