Sucul de lucerna, un tonic la indemana

Publicat pe 10.08.2010 la 16:15 Actualizat pe 10.08.2010 la 16:30

lucerna

Lucerna este bogata in minerale, este un tonic excelent, contribuind la intarirea imunitatii. De asemenea, contine o cantitate mare de enzime, substante antiinflamatoare, betacaroten. De la aceasta planta pot fi folosite tulpina, frunzele, florile si radacinile. Pentru un efect optim, medicii recomanda sucul de lucerna.

CICATRIZANT

Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, mentioneaza ca sucul este cel mai bun produs obtinut din lucerna. Pentru prepararea acestuia se foloseste lucerna care nu depaseste 15-20 cm. Se culege fara radacina si se stoarce, fie prin presare, fie intr-un storcator de fructe.

Pentru a obtine o cantitate mai mare de suc, plantele se trec de 2-3 ori prin storcator. Cantitatea de suc astfel obtinuta se pastreaza intr-un recipient de sticla, de culoare inchisa. Se depoziteaza in frigider. Atentie! In frigider, nu in congelator. Prin inghetare-dezghetare se pierde calitatea flavonoidelor. Se administreaza cate 50 ml dimineata, pe stomacul gol.

Sucul are un efect energizant, cicatrizant. Motiv pentru care specialistul nostru il recomanda in bolile cronice: hepatita, ciroza, insuficienta renala, scleroza multipla, accidente vasculare. Se administreaza in cure de cate 10 zile, cu 5 zile pauza.
Este contraindicat persoanelor cu depresii majore sau suferinzilor de alte boli psihice pentru ca sucul de lucerna are efect energizant.


DECOCT PENTRU BAI ANTIREUMATISMALE


Este de preferat ca infuzia sa se prepare din culeasa din prima recolta (mai-iunie). Se culeg frunzele si florile. Infuzia este indicata in tratarea bolilor respiratorii, boli reumatice, dizenterii, administrata 15 zile pe luna. Se bea o cana pe zi, dimineata. Fiind puternic energizanta, se evita admninistrarea infuziei dupa-amiaza.

Decoctul poate fi folosit in bai. Pentru acestea se prepara un decoct dintr-o lingura de planta uscata la un litru de apa. Medicul Cristina Balanescu mentioneaza ca aceste bai sunt recomandate sufe­rinzilor de reumatism si celor care au probleme dermatologice.


DETOXIFIEREA ORGANISMULUI


Infuzia de lucerna stimuleaza functiile ficatului si purifica sangele. Si pentru ca are un continut ridicat de fibre, lucerna absoarbe si elimina toxinele din organism. Vitaminele B6, E si D, dar si mineralele din compozitie (calciu, magneziu, fosfor si potasiu) intaresc sistemul osos si dentitia.

Citeste si Jurnalul National

În articolul

Sucul de lucerna, un tonic la indemana

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 aprilie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-i ajute pe cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
a1.ro
Chefi la cuțite, 15 aprilie 2024. Gabriel Mîțoc a uimit cu experiența sa. Ce a descoperit la asociatul său, când a privit camerele
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Catine
Nuci cu cremă caramel de post. Rețetă de desert delicios și spornic
useit.ro
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
as.ro
„Va sosi momentul meu!” Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela s-a prăbuşit emoţional
MediCOOL
Obiceiuri care îți afectează creierul. Ce să eviți pentru a-ți proteja funcțiile cognitive și memoria
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
MediCOOL
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
HelloTaste
Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
x