Suferi de psoriazis? Specialiştii îţi spun totul despre această boală şi cum poate fi ţinută ea în frâu
Publicat pe 22.11.2016 la 12:46 Actualizat pe 22.11.2016 la 15:21
Cum se manifesta si cum putem trata psoriazisul?
Chiar dacă nu este o afecţiune foarte gravă, psoriazisul afectează foarte multe persoane. Această problemă de sănătate este tot mai întâlnită în ziele noastre şi asta din cauza ritmului alert în care ne desfăşurăm activitatea, dar şi din cauza stresului.
Psoriazisul se poate manifesta în forme uşoare, cu mici zone acoperite de erupţii cutanate, moderate sau severe, când pielea devine inflamată, cu zone roşii acoperite de piele uscată.
Leziunile variază ca aspect, în funcţie de tipul de psoriazis, care poate fi de 5 feluri: cu plăci, gutos, pustular, inversat şi eritrodermic.
Cel mai frecvent întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci, întâlnită în peste 80% din cazurile de psoriazis. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară.
Nici unghiile nu sunt ocolite de această afecţiune, peste 50% dintre pacienţi prezentând modificări la nivelul unghiilor de la mâini sau picioare.
De asemenea, mai poate fi dezvoltată artrita psoriazică, afecţiune ce se manifestă prin umflarea articulaţiilor şi durere, care duc la îngreunarea sau incapacitatea de folosire a mâinilor. Acest tip de psoriazis poate apărea la orice vârstă, însă cele mai afectate categorii de vârstă sunt cele între 30 şi 50 de ani.
Foarte des se întâmplă ca simptomele să dispară de la sine, chiar şi fără tratament, după care revin, în funcţie de factorii de risc la care vă expuneţi.
Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme uşoare iar tratamentul presupune hidratarea intensă a pielii cu creme şi loţiuni speciale, cum sunt cele pe bază de aloe vera, şampoane, medicamente şi expunerea pe termen scurt la razele soarelui.
Însă, în cazurile severe de psoriazis, tratamentul poate consta în mai multe proceduri indicate de către medicul dermatolog, care uneori pot fi necesare pentru tot restul vieţii.
Pentru mai multe informații, urmăriți videoclipul de mai sus.