Sunt sănătoase ouăle prăjite în ulei ? Învaţă cum să le faci ca să eviţi toxinele
Publicat pe 12.07.2016 la 08:14 Actualizat pe 12.07.2016 la 15:36
Contrar miturilor curente, oul, deşi are colesterol, este un aliment foarte sănătos. Bineînţeles, ar trebui să provină de la găini crescute liber, care pot mânca şi râme în grabă, cocoşul fiind pe urmele lor… dar ne mulţumim şi cu ce găsim prin supermarketuri.
Oul este un aliment aproape complet, grăsimi de calitate, proteine, vitamine, minerale.
Contrar miturilor curente, oul, deşi are colesterol, este un aliment foarte sănătos. Bineînţeles, ar trebui să provină de la găini crescute liber, care pot mânca şi râme în grabă, cocoşul fiind pe urmele lor… dar ne mulţumim şi cu ce găsim prin supermarketuri. Colesterolul în sine nu este rău (fiecare celulă din corpul nostru conţine colesterol). Colesterolul crescut în sânge este doar un factor în bolile cardiovasculare.
Cei care fac sport mănâncă şi 10 ouă pe zi, pe termen lung, fără nici un efect negativ asupra ficatului.
Ouăle crude nu sunt indicate (nu, nu suntem nici unul dintre noi Rocky), albusul conţine anti-nutrienţi şi în acelaşi timp există riscul salmonellei.
De ce alegem ouăle ochiuri?
În primul rând, sunt mai gustoase decât cele fierte.
Sunt mai uşor de făcut şi avem un control mai bun asupra nivelului de „coacere”.
Soluţia: prăjirea în ulei dar la o temperatura scăzută.
Avem toate avantajele şi nici un dezavantaj. Proteină şi ceilalţi nutrienţi din ou nu se degradează, produsii toxici nu apar, teflonul nu se mai descompune.
Cum menţinem temperatura uleiului scăzută?
0. Ţinând focul la minim.
1. Folosind o cantitate mare de ulei. Ochiurile pot fi scurse foarte bine şi nu va rămâne decât o cantiate neglijabilă de ulei pe suprafaţă lor. Cantitatea mare de ulei va avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o temperatura înalta. Citeşte şi despre gătitul în „puţin ulei de măsline” şi despre sensibilitatea grăsimilor la lumina, oxigen şi căldură.
2. Reducând timpul în care vasul stă deasupra flăcării. Asta se poate face prin tragerea vasului deasupra unui ochi fără foc sau prin oprirea focului la ochiul respectiv.