Talia subtire cu abdomene se tine

Publicat pe 10.09.2010 la 10:06 Actualizat pe 10.09.2010 la 11:08

abdomene

Grasimea se depune pe burta, pe solduri sau pe coapse. In functie de repartitia grasimii pe anumite zone ale corpului exista doua forme de obezitate.

Depunerea grasimii in partea superioara a corpului formeaza obezitatea abdominala sau androida (trup in forma de mar). Localizarea grasimii in partea inferioara a corpului duce la aparitia obezitatii ginoide (trup in forma in para).

Cea mai periculoasa este insa obezitatea abdominala, pentru ca grasimea din aceasta zona se depune mai ales pe organele interne. Conform criteriilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, femeile care au circumferinta taliei mai mare de 89 de centimetri si barbatii cu circumferinta taliei peste 101 centimetri sufera de obezitate abdominala.

Potrivit unui studiu efectuat in Franta, grasimea abdominala este asociata cu un risc crescut de mortalitate. Aceasta pentru ca circumferinta mare a taliei se afla la originea unor suferinte grave: boli de inima, accidente vasculare cerebrale, diabet, hipertensiune arteriala si chiar cancer.

Doctorul Anne-Marie Koster si echipa sa au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au tinut sub observatie 250.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 51 si 72 de ani.

Cercetatorii au masurat circumferinta taliei participantilor si le-au monitorizat starea de sanatate timp de noua ani. Dupa aceasta perioada, cercetatorii au observat ca grasimea abdominala creste riscul aparitiei bolilor asociate obezitatii.

Persoanele incluse in studiu care aveau circumferinta taliei peste valorile normale prezentau un risc de deces cu 20% mai mare comparativ cu participantii a caror talie nu depasea 89, respectiv 101 centimetri.


Indicele masei corporale


Doctorul Anne-Marie Koster spune ca "nu este suficient sa mentinem in limite normale greutatea totala a corpului, ci este bine sa supraveghem si circumferinta taliei. Acest criteriu este mai relevant decat indicele masei corporale (IMC) in evaluarea riscurilor asociate obezitatii".

Indicele masei corporale se calculeaza astfel: greutatea corporala exprimata in kilograme se imparte la patratul inaltimii exprimata in metri. De exemplu, o persoana care cantareste 50 kg si masoara 1,60 m va avea IMC egal cu 19,5. Daca IMC este mai mic de 18,5, greutatea se afla sub limitele normale (subponderalitate). Daca IMC depaseste 25 si 30, greutatea se afla peste limitele normale (supraponderalitate si obezitate).

Medicii credeau pana nu demult ca riscurile obezitatii pot fi evaluate in functie de IMC. Dar exista oameni care au IMC ridicat fara a fi obezi. Asa cum altii care au IMC scazut prezinta riscul de a suferi boli de inima sau diabet din cauza depozitelor de grasime de pe abdomen.

De exemplu, un sportiv musculos poate avea IMC peste limita normala, dar asta nu inseamna ca sufera de obezitate, pe cand o persoana sedentara poate avea burta, dar IMC scazut, fiind in pericol de a face hipertensiune arteriala, infarct sau diabet.



Regim cu creionul in mana


Cum dam jos grasimea de pe talie? Dr Anne-Marie Koster ne recomanda sa ne inarmam cu rabdare, un carnetel si un creion. Ea spune ca regimul bazat pe evidenta alimentelor consumate, asociat cu exercitii fizice, ne ajuta sa ne subtiem talia.

Cercetatorii au monitorizat 1.700 de adulti supraponderali si obezi. Jumatate dintre acestia au urmat un regim bazat pe evitarea alimentelor grase si consumul crescut de fructe si legume, iar ceilalti participanti au fost sfatuiti sa manance putin si des si sa noteze toate alimentele consumate intr-o zi.

Rezultatele: cantarul a afisat mai putine kilograme in cazul tuturor participantilor, dar cei care au tinut un jurnal al alimentelor consumate zilnic au reusit sa dea jos cele mai multe kilograme.

Participantii care au slabit cu creionul in mana au scapat in medie de 10 kilograme in sase luni, pe cand ceilalti cantareau cu aproximativ patru kilograme mai putin decat la inceputul studiului. Succesul metodei bazate pe evidenta alimentelor este pus de cercetatori pe seama faptului ca ofera posibilitatea de a calcula cu exactitate numarul caloriilor consumate zilnic.

Unii dintre participanti au marturisit ca obligatia de a scrie in jurnal tot ceea ce mancau i-a ajutat ca constientizeze continutul alimentelor si sa le aleaga pe cele sanatoase.

"Chiar daca imi era pofta de o prajitura, ma gandeam de doua ori inainte de a o manca si pana la urma renuntam, pentru ca trebuia sa notez in jurnal sute de calorii", a recunoscut una dintre participante.

Exercitii


Ideal ar fi ca in fiecare dimineata sau o data la doua zile sa efectuam cel putin 60-80 de abdomene. Persoanele antrenate pot depasi 100 de abdomene. Cei care au probleme cu spatele trebuie sa foloseasca mingea medicinala pentru a efectua abdomenele. Alte tipuri de exercitii eficiente pentru subtierea taliei sunt rasucirile si indoirile laterale ale trunchiului. Acestea trebuie efectuate inainte de abdomene pentru incalzirea musculaturii.

Strangeti cureaua!


Vestea buna este ca, reducand chiar si cu cativa centimetri grasimea de pe abdomen, este posibil sa ne imbunatatim starea de sanatate. Reducerea cu 10% a circumferintei taliei scade riscul bolilor cardiovasculare si diabetului. "Este suficient sa strangeti cureaua cu doua-trei gauri pentru ca inima sa functioneze mai bine, iar nivelul colesterolului si trigliceridelor sa atinga limite normale", arata prof. dr Constantin Dumitrache.

Atentie la inima!


Prof. dr Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" spune ca 70% dintre cei cu obezitate abdominala sufera de hipertensiune arteriala. De asemenea, multi "burtosi" prezinta modificari in structura si dinamica inimii. Ei au inima crescuta in volum, dispusa mai mult pe orizontala decat pe verticala (cum ar fi normal), ceea ce duce la hipertrofie ventriculara si in timp la insuficienta cardiaca.

Citeste jurnalul.ro

Sursa foto: ffayis.blogg.se

În articolul

Talia subtire cu abdomene se tine

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x