Te lupți zilnic cu digestia lentă? 3 trucuri ca s-o pui în mișcare cât ai zice pește!
Publicat pe 30.03.2015 la 14:44 Actualizat pe 30.03.2015 la 15:19
Nu știi ce să mai faci pentru a scăpa de senzație de balonare și problemele legate de tranzit? În primul rând, ar trebui să-ți ajuți „agni”, focul interior care se ocupă de procesarea alimentelor, adică de digestie!
Nu știi ce să mai faci pentru a scăpa de senzație de balonare și problemele legate de tranzit? În primul rând, ar trebui să-ți ajuți „agni”, focul interior care se ocupă de procesarea alimentelor, adică de digestie!
Agni este termenul folosit în Ayurveda pentru a descrie procesul digestiv. Tot ceea ce trebuie să faci este să menții focul acesta, agni, puternic, adică să-ți stimulezi digestia. Cum faci acest lucru fără pastile? Dr Nita Desai, invitată în platoul Dr. Oz, îți dă câteva sfaturi:
1. Soarbe jumătate de pahar de apă caldă în timpul meselor. Nu trebuie să bei deodată, ci cu înghițituri mici.
2. Ai tot auzit că ar trebui să iei cea mai bogată masă la micul dejun. Dar Ayurveda se orientează după ciclurile circadiene (ceasul biologic) și recomandă consumarea celei mai sățioase mese la prânz, între 12.00 - 14.00. Atunci, organismul tău poate procesa mâncarea foarte bine, selectând nutrienții cu grijă. Cât ar trebui să mănânci? Cât încape în mâinile tale, făcute căuș.
3. Luptă împotriva constipației și pentru o digestie eficientă cu un „antreu” ayurvedic. Ronțăie înainte de masă o feliuță subțire de ghimbir, stropită cu lămâie și presărată ușor cu sare Himalaya - va da un semnal de pornire stomacului, pregătindu-l de digestie. Dacă nu suporți gustul, asigură-te că adaugi în mâncare condimente precum chimion, coriandru și chimen.